الکل خرما + اطلاعات کامل و کاربردی در باره مصرف
چرا الکل خرما؟
خرید انلاین خرما: درصد قابل توجهی از کشت محصولات ایران به خرما اختصاص دارد و این امر سبب شده تولید در ایران به صورت گسترده انجام شود. حدود 30 درصد از خرمای تولید شده در ایران نامرغوب هستند و برای مصارف غذایی مناسب نمیباشند. این امر سبب شده واحدهای دانش بنیان آنها را به روشهای تخمیری یا غیرتخمیری به فرآوردههای با ارزش تبدیل کنند. از آنجاکـه خرمـا حـاوی درصـد زیادی قند است، از آن به عنوان منبع کربنی در فرایندهای تخمیری استفاده میکنند که یکـی از فرآورده های تخمیری خرما، الکل است. از الکل حاصله استفادههای بیشماری میشود. بعضی از این کاربردها را در ادامه باهم بررسی میکنیم.

-
تولید سرکه
سرکه خرما از تخمیر اسیدی الکل به دست میآید و در صنایع غذایی و مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
مصرف طبی الکل خرما (اتانول)
خرید خرما کبکاب: در حوزه پزشکی و درمانی به خصوص در بیمارستانها از با خلوص بالا برای ضدعفونی زخم استفاده میشود. از طرفی از این الکل برای ضدعفونی کردن ابزار و تجهیزات پزشکی استفاده میکنند. مورد دیگر استفاده الکل در این حوزه استفاده در صنعت داروسازی به دو شکل است:
-
مصرف صنعتی الکل خرما (متانول)
الکل صنعتی کاربرد بسیار گستردهای دارد و در اکثر صنایع با درجه خلوص متفاوتی به کار گرفته میشود.
-
استفاده از الکل خرما در تولید محصولات آرایشی
خرما خاصویی درجه یک: حلالیت بالای الکل باعث شده از آن در تولید انواع ادکلنها، عطرها، اسانسها، لاک و سایر محصولات آرایشی استفاده شود.
-
استفاده از الکل خرما در تولید محصولات بهداشتی
یکی از خاصیت های الکل که پاک کنندگی عمیق است باعث شده از آن در پاک کننده ها مثل شیشه پاککن و براق کننده ظروف استفاده شود.
-
مصرف به عنوان ماده اولیه تولید رنگ
درفرمولاسیون ساخت بسیاری از رنگها، لاکها و براق کنندهها الکل حضور دارد. در این محصولات به عنوان حلال رزینهای مصرفی و پیگمنتها به کار میرود. علاوه بر حلال بودن، الکل قابلیت پاک کنندگی دارد و باعث میشود رنگ یا لاک چسبندگی بیشتری روی سطوح داشته باشد.
-
تولید مشروبات الکلی
در کشورهای اروپایی و غیر اسلامی از در جهت تولید مشروبات الکلی استفاده میشود اما در ایران وزرات بهداشت نظارت سرسختانهای روی تولید الکل خرما و کاربرد آن دارد. شرکتهای تولیدی الکل موظف هستند نوعی ماده تلخ کننده به نام دتانیوم بنزوات که جزو تلخ ترین مواد دنیاست به محصولات الکلی خود اضافه کنند تا از سوء مصرف آن جلوگیری کنند، اما این موضوع نه تنها از محبوبیت آن نکاسته بلکه همچنان افرادی، با وجود این ماده تلخ در الکل طبی از آن به عنوان مشروبات الکلی استفاده میکنند. برخی افراد سودجو از این ضعف سو استفاده میکنند و الکل صنعتی (متانول) را با عنوان الکل طبی (اتانول) به فروش میرسانند در نتیجه ناآگاهی و وابستگی افراد به الکل باعث میشود با مصرف این مادهی اشتعالزا و خطرناک کور شوند یا به اغما بروند و حتی درمواردی دچار مرگ آنها میشود، پس حسابی مراقب باشید.
الکل خرما چگونه به دست میآید؟
را با روشهای مختلفی میتوان به دست آورد. یکی از این روش هارا با هم بررسی میکنیم تا فرآیند تولید الکل آشنا شوید.
همونطور که گفتیم افزودن مواد تلخ به الکل طبی جلوی مصرف خوراکی اون رو به صورت صدرصد نگرفته. به نظر شما چطور میشه جلوی سوءمصرف الکل خرما رو به صورت کامل گرفت؟
گروه عاملی یک مولکول الکل. اتم کربن میتواند به کربنهای دیگر یا به اتمهای هیدروژن دیگر متصل باشد.
در به هر ترکیب شیمیایی که یک (-OH) متصل به کربن یک داشتهباشد، گویند. فرمول کلی یک الکل سادهٔ CnH2n+1OH است. در شیمی الکلها در شمار گروه مهمی از ترکیبهای شیمیایی هستند و در واکنشهای گستردهای شرکت میکنند و بسیاری از ترکیبهای شیمیایی از آنها به دست میآیند، بهطوری در کتاب موریسن و بوید آمدهاست که اگر به شیمیدانی بگویند او را با ده ترکیب شیمیایی در یک جزیره تنها خواهند گذاشت الکل یکی از آنها خواهدبود. بیشتر خانوادههای الکل پسوند (ول) میگیرند مانند ،
بهطور کلی، زمانی که نام الکل به تنهایی به کار میرود، معمولاً منظور است که همان الکل گرفتهشده از جو یا عرق یا همان مشروبات الکلی میباشد. اتانول مایعی بیرنگ و فرار وبا بویی بسیار تند است که از شکرها به دست میآید. همچنین گاه به هر گونه نوشیدنی که الکل داشتهباشد، الکل میگویند. هزاران سال است که معمولاً الکل به عنوان یکی از عاملهای اعتیادآور بهشمار میآید.
الکلهای دیگر بیشتر با صفتهای مشخصکنندهٔ ویژهٔ خود میآیند مانند الکل چوب (که همان است) یا . پسوند «ول» نیز در پایان نام شیمیایی همهٔ الکلها میآید. با C2H5OH
احتمالاً تقطیر الکل از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد در تمدن دوره سند آغاز شده. مردم هند از نوعی نوشیدنی الکلی به نام سورا استفاده میکردند.[]
تقطیر الکل از اوایل قرن هشتم برای شیمی دانان اسلامی شناخته شده بود. شیمیدان عرب، ، به روشنی تقطیر شراب را در رساله ای با عنوان «کتاب شیمی عطر و تقطیر» توصیف کرد.الکندی زبان یونانی و پهلوی( پارسی میانه ساسانی) میدانست و هر چه داشت از فرهنگ و دانش ایران و یونان بود چراکه اعراب دانش و فرهنگی نداشتند.[]
الکل را پزشک ایرانی به عنوان یک ترکیب شیمیایی کشف کرد. کشف این ماده دستاوردی بزرگ بود و به پیشرفت در صنعت بسیار کمک کرد. فرانسویها بعداً این ماده را دل آلکول (De l’alcool) نامیدند. انگلیسیها نیز در ابتدا به این ماده آلکوهیل (Alcohil) نامیدند که بعدها به صورت الکوهول رسمیت پیدا کرد (Alcohol).
ساختار و دستهبندی
الکلها بسته به نوع کربن که به گروه OH- پیوند دارد، به سه دسته نوع اول، نوع دوم یا نوع سوم طبقهبندی میشوند:
نمایش کلی انواع الکل
خواص فیزیکی الکلها
نقطه جوش و انجماد
الکلها در میان هیدروکربنهای هم وزن خود دمای جوش بالاتری دارند که آن را میتوان به پیوند هیدروژنی الکلها دانست.
با توجه به این که پیوند بین الکلها مانند آب، است به هر اندازهای در آب حل میشود. همچنین با توجه به این که الکلها از یک سو بخشی آلی داشته و از سوی دیگر گروه هیدروکسیل دارند بسیاری از مواد آلی را نیز حل میکنند. دومین حلال بعد از آب است که برخی از مواد شیمیایی در آن حل میکنند.
محلول ید در محلول آب و الکل را میگویند و برای به کار میروند.
الکلها بیشتر بویی تند و زننده دارند و از دوران پیش از تاریخ به دلیلهای گوناگون بهداشتی، رژیمی، مذهبی و تفریحی به عنوان به کار میرفتهاست. اندازههای بیشتر آن سبب شده و در مقدارهای بیشتر میتواند به اختلالات تنفسی و حتی مرگ نیز بینجامد.
الکلهای دیگر سمیتر از اتانول هستند، که این نیز بیشتر به دلیل نیاز به زمان بیشتر برای تغییر در فرایند سوخت و ساز است و حتی گاه در فرایندهای مادههایی سمی میسازند. برای نمونه ، که همان الکل چوب است، به وسیلهٔ آنزیمها در جگر اکسایش مییابد و مادهٔ سمی تولید میکند که میتواند سبب کوری یا مرگ شود.
یکی از راههای کارا در پیشگیری از سمیت فرمالدهید، فراهم آوردن اتانول در کنار آن است چون آنزیمهای هیدروژنزدایی که از متانول فرمالدهید میدهند بر اتانول اثر بیشتری دارند، بدین گونه از پیوند و عمل بر روی متانول پیشگیری میکند. در این زمان متانول باقیمانده وقت دفع از راه کلیهها را پیدا کرده و فرمالدهید باقیمانده نیز به تبدیل میشود.
در نامگذاری الکلها به روش ، تنها در آخر نام آلکان یک «ول» افزوده میشود و زمانی که نیاز ذکر شمارهٔ کربنی که عامل الکلی بر روی آن قرار دارد باشیم، عدد بین نام آلکان و پسوند «ول» قرار میگیرد. مانند «پروپان-۱-ول» برای CH3CH2CH2OH و «پروپان-۲-ول» برای CH3CH(OH)CH3.
روشهای فرآوری صنعتی الکلها
از میان روشهای صنعتی الکل میتوان راههای زیر را نام برد:
علاوه بر این سه روش اصلی، روشهای دیگری نیز با کاربرد محدود وجود دارند. بهعنوان مثال، متانول از هیدروژندار کردن کاتالیزوری مونوکسید کربن بدست میآید. مخلوط هیدروژن و مونوکسید کربن با نسبت ضروری، از واکنش آب با متان، آلکانهای دیگر، یا زغال سنگ در دمای بالا بدست میآید.
برخی از کاربردهای الکل:
پروتونزدایی
الکلها نمیتوانند در حضور بازهای بسیار قوی به سان یک اسید عمل کنند و تشکیل یون کوکوکسی دهند. برای نمونه در واکنش و ، سدیم هیدروژنِ مثبت (پروتون) الکل شده و سدیم به دست میدهد.
هیدروژنزدایی
از راه هیدروژنزدایی الکلها میتوان الکن به دست آورد.
واکنشهای هستهدوستی
گروه هیدروکسیل الکل یک خوب است و سبب میشود که الکلها بتوانند در واکنشهای هستهدوستی شرکت جویند.
الکل با اسیدهای آلی در محیط اسیدی به آهستگی تشکیل میدهد. مفهوم استری شدن (Esterification) واکنش یک الکل با اسید کربوکسیلیک () را که منجر به تولید ترکیبی به نام استر میشود، استری شدن مینامند. واکنش استری شدن، واکنشی است تعادلی که در حضور مقادیر کم اسیدهای معدنی انجام میشود و با تولید آب همراه است. خواص استرها استرها ترکیبهایی با فرمول کلیR-CO-OR میباشند. استر، بمعنی اتر اسید است که گاهی به جای آن واژه اتوسل بمعنی نمک فرار را بکار میبرند. استرها غالباً فرار و معطرند و بوی خوشایند بسیاری از گلها و میوهها، بعلت وجود استر در آنهاست؛ مثلاً استات ایزوپنتیل، بوی موز و والرات ایزوپنتیل، بوی سیب دارد. بوی بد کره فاسد (کره ترش شده) بعلت وجود اسیدبوتیریک در آن است. از واکنش این اسید با اتیل الکل، استر بوتانات اتیل بدست میآید که دارای مزه و طعم خوشایند آناناس است.
الکلهای نوع اول میتوانند در واکنشهای اکسایش تبدیل به و پس از آن تبدیل به شوند هرچند که الکلهای نوع دوم در واکنشهای اکسایش تنها تبدیل به میشوند ولی الکلهای نوع سوم در واکنشهای اکسایش شرکت نمیکنند.
الکلهای نوع اول میتوانند بدون واسطه نیز به روشهای زیر به کربوکسیلیک اسیدها تبدیل شوند:
یک الکل با دو عامل مجاور میتواند در مجاورت (NaIO4) یا (Pb(OAc)4) پیوند کربنش گسستهشده و به دو کربوکسیلیک اسید تبدیل شود