تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد

تفاوت ورق گالوانیزه تولیدی به روش گرم و سرد

در صنایع مختلف به خصوص اتومبیل سازی از ورق های فولادی برای ساخت بدنه ماشین آلات و مخصوصا اتومبیل استفاده می شود. یکی از فاکتورهای مهم در استفاده از این ورق ها جلوگیری از خورده شدن و صدمه دیدن این ورق ها می باشد. بدین منظور از لایه ای محافظ فلز روی جهت جلوگیری از خورده شدن ورق استفاده می گردد. به این ورق ها در صنعت گفته می شود. روش گالوانیزاسیون ورق گالوانیزه به دو صورت سرد و گرم انجام می گیرد که در ادامه به توضیح بیشتر آن خواهیم پرداخت.

پیش از مطالعه ی ادامه این مقاله به شما پیشنهاد می دهیم قیمت تیرآهن نرمال ورق گالوانیزه آنلاین را از این لینک چک کرده و با مقایسه قیمت های این محصول در کنار شناختی که از تفاوت میان این محصولات بدست می آورید، باکیفیت ترین و مقرون به صرفه ترین ورق گالوانیزه متناسب با نیاز خود را خریداری نمائید.

به طور کلی آبکاری یا پوشش دهی ورق گالوانیزه ، به معنی قرار دادن و تثبیت یک پوشش از عنصر روی بر روی ورق های آهن یا فولاد به منظور دستیابی به برخی خواص ویژه می باشد. در تعریف، این فرایند یکی از روش های محافظت از خوردگی است که توسط پوشاندن فلز مادر توسط لایه ای از فلز محافظ در ماده گالوانیک (معمولا روی) انجام می شود.

در این حالت پوشش به مرور زمان خورده شده و فلز مادر محافظت می شود. این فرایند نوع خاصی از حفاظت گالوانیکی است. میزان مقاومت پوشش متناسب با ضخامت آن است. این روش یکی از اقتصادی ترین روش های محافظت فولادها در محیط های خورنده است.

در نحوه فروش ورق گالوانیزه مانند تفاوت در نوع ساخت و ویژگی های آن نیز تفاوت هایی وجود دارد. به این صورت که یا به صورت رول و یا برش خورده در ابعاد سفارشی مشتری به بازار عرضه می شود، اما اعلام  می باشد که ما در این لینک به صورت جدول هایی که روزانه بروزرسانی می شوند در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

دسته بندی فرایند پوشش دهی ورق گالوانیزه در صنعت

این فرایند را در چند روش مختلف می توان دسته بندی نمود. این روش های عبارتند از

  • سرد
  • غوطه وری داغ
  • پوشش دهی مکانیکی
  • اسپری نمودن روی (متالایزینگ)
  • رنگ کردن با خاک فلز روی

در روش تولید ورق گالوانیزه سرد از طریق الکترولیز نمک های روی در داخل یک محلول آبی، هر قطعه ای از قبیل ورق های کویل شده یا کویل نشده پوشش داده می شوند. اصل این روش با استفاده از الکترولیت اسیدی نیز انجام می شود. در این روش ضخامت پوشش لایه روی ایجاد شده کمتر از ضخامت لایه روی در حالت غوطه وری گرم بوده و معمولا در مصارف خانگی استفاده می شود.

در روش غوطه وری ورق گالوانیزه گرم عملیات پوشش دهی از طریق عبور دادن مداوم ورق، سیم، لوله و یا هر مقطع دیگر از داخل حمام مذابی که ترکیبی از روی، منگنز، قلع، نیکل، مس و آلومینیوم و فسفر بوده است اتفاق می افتد. در این پروسه با دمش هوا می توان ضخامت لایه روی را کنترل نمود. این روش خود نیز به دو نوع تقسیم می شود که شامل غوطه وری مداوم و غیر مداوم می باشد. در روش غیر مداوم ورق های بریده شده شده را داخل حمام قرار می دهند ولی در روش مداوم، کویل های پیوسته در یک خط ممتد مورد پوشش دهی قرار می گیرند.

پوشش دهی مکانیکی برای پوشش دهی قطعات ریز با اندازه 300-200 میلی متر و وزن کمتر از 50 کیلوگرم استفاده می شود. عملیات پوشش دهی ورق گالوانیزه با این روش از طریق غوطه ور نمودن این قطعات در ترکیبی از پودر روی و ذرات شیشه انجام پذیر است. به این طریق که بعد از آماده سازی قطعات آن ها را از طریق پاشش مس پوشانده سپس در داخل یک بشکه جایگذاری کرده و بشکه را با ترکیب شیمیایی گفته شده پر نموده و آن را زیر و رو می کنند تا ذرات روی بتوانند بر روی قطعه بنشینند.

در روش اسپری روی، ابتدا روی را به صورت پودر به داخل یک تفنگ تغذیه نموده و سپس حرارت داده می شود تا پودر روی ذوب شده و سپس روی مذاب به روی قطعات مورد نیاز نشانده شود. به منظور پاشش روی مذاب، از هوای کمپرس شده و یا گازهای حاصل از احتراق برای تامین سرعت مناسب در پاشش استفاده می شود.

در روش رنگ کردن با روی، ابتدا سطح مورد نظر با سنگ ساییده شده، سپس لایه رنگ روی به روش پاشش و یا از طریق فرچه رنگ، روی سطح را می پوشاند. لایه فیلم تشکیل شده دارای 95-92 درصد روی در این روش خواهد بود.

معرفی ورق گالوانیزه گرم

روی نسبت به آهن آلات و فولاد آندی است و در نتیجه زمانی که به صورت یک لایه نازک به کار می رود حفاظت کامل تری را در مقایسه با لایه های با ضخامت مشابه از نیکل و دیگر روکش های کاتدی نشان می دهد. به علت ارزان بودن روی در آبکاری کاربرد زیادی داشته و اغلب برای روکش کردن قطعات آهنی در مواقعی که حفاظت از خوردگی در درجه اول اهمیت باشد بر دیگر فلزات ترجیح داده می شود.

روی هنگامی که در آبکاری الکتریکی معمولی و بدون عملیات بعدی مورد استفاده قرار می گیرد بعد از مدتی در هوا به رنگ خاکستری تیره در می آید. از روی درخشان که روکشی از کرومات سفید یا لاک بر روی آن داده شده زمانی استفاده می شود که کاربرد تزئینی داشته باشد. این مکمل تزئینی با این که دوام کمتری نسبت به نیکل کروم سنگین دارد در بسیار حالات حفاظت خوردگی بهتری از روکش های نازک نیکل کروم ایجاد می کند با این تفاوت که بسیار ارزان هم می باشد.

به طور عمومی پوشش های ورق گالوانیزه را به دو طریق می توان ایجاد نمود:

  • عبور جسمی که می بایست تحت پوشش قرار گیرد از درون حمام مذاب فلز روی که به آن گالوانیزه به روش غوطه وری گرم می گویند.
  • استفاده از آبکاری که معمولا به آن ورق گالوانیزه سرد یا الکترو گالوانیزاسیون می گویند.

در ایجاد پوشش ، اتصال بین قطعه و فلز پوشش دهنده بایست یک اتصال محکم و پر دوام باشد به عبارت دیگر بین قطعه و فلز پوشش دهنده یک ترکیب بین فلزی به وجود آید. دوام پوشش به نوع روش، کیفیت آن و ضخامت پوشش بستگی دارد.

گالوانیزه گرم عبارت است از قرار دادن جسمی که می بایست پوشش داده شود در حمامی مذاب از روی. در حال حاضر انواع قیمت ورق فولادی ها تحت فرایند گالوانیزه گرم قرار می گیرند. این فرایند علی رغم این توضیح ساده فرایندی پیچیده می باشد. در اثر غوطه وری ورق در حمام مذاب روی، مجموعه ای از واکنش ها صورت می گیرد و در نهایت پس از انجام آلیاژسازی فرایند پایان می پذیرد.

در گالوانیزه گرم، متغیرهای گوناگونی بر چگونگی انجام فرایند، به وجود آمدن لایه های آلیاژی، ضخامت هریک از این لایه و … موثر می باشد. از جمله این عوامل می توان به ترکیب شیمیایی فلز پایه، ترکیب حمام مذاب، کیفیت شمش روی مصرفی، درجه حرارت حمام، زمان غوطه وری، سرعت غوطه وری، فلاکس مورد استفاده و … اشاره نمود.

مراحل انجام فرایند گالوانیزه گرم

جهت انجام گالوانیزه گرم به طور کلی در سه مرحله صورت می گیرد که هر مرحله نیز می تواند از چند مرحله دیگر تشکیل شده باشد. این مراحل عبارتند از

  • آماده سازی
  • گالوانیزه نمودن
  • عملیات تکمیلی

جهت انجام فرایند گالوانیزه سطح ورق ها می بایست کاملا آماده شود برای این منظور چربی زدایی، اسیدشویی، شستشو، فرو بردن قطعه در فلاکس مناسب و پیش گرم نمودن قطعه می بایست صورت گیرد.

در این مرحله ورق می بایست در حمام مناسبی که قبلا تهیه شده است براساس هدف و کاربرد نهایی برای مدت زمانی مشخص و با دمای مشخص قرار گیرد. در این مرحله واکنش های شیمیایی صورت گرفته و لایه های آلیاژی تشکیل می شود و در پایان با شرایط کنترل شده قطعه سرد می گردد.

این مرحله می تواند در ارتباط با خود ورق ها و یا تجهیزات مورد استفاده در کارخانه مد نظر قرار گیرد. از جمله عملیات تکمیلی می توان به برداشتن روی از سطح قطعاتی که معیوب هستند، بازیابی روی از سرباره، خنثی کردن اسید باقی مانده، بازیابی اسید مصرف شده و یا عملیات حرارتی ورق های گالوانیزه شده اشاره نمود. از جمله اصلی ترین عملیات تکمیلی می توان به کروماته نمودن اشاره نمود.

ورق های گالوانیزه از مهم ترین انواع ورق های فولادی هستند که در دو نوع ورق گالوانیزه سرد و گرم تولید می شوند. این ورق ها به دلیل ویژگی های مناسب خود، کاربردهای فراوانی در صنایع گوناگون دارند. ورق های گالوانیزه در واقع از قرار دادن یک پوشش فلز روی بر سطح سایر ورق های فولادی به وجود می آیند.

ورق های پایه استفاده شده برای تولید ورق های گالوانیزه، ورق های روغنی یا ورق های تولید شده در فرآیند نورد سرد می باشند. بنابراین، ورق گالوانیزه علاوه بر خاصیت های جدیدی که در اثر قرار گرفتن پوشش روی بر سطح خود به دست می آورد، ویژگی های ورق های روغنی از جمله استحکام بالا را هم دارا می باشد.

از جمله مهم ترین سرد و گرم، مقاومت بالای آن ها در برابر زنگ زدن و خوردگی است. پوشش روی قرار داده شده بر سطح این ورق ها از تماس بدنه اصلی ورق فولادی با اکسیژن جلوگیری می کند. در نتیجه، فرآیند اکسیداسیون انجام نگرفته و این ورق ها از آسیب حفظ می شوند. اگر چه ورق های گالوانیزه سرد و گرم ویژگی های مشترک زیادی دارند، اما از برخی زمینه ها هم با یک دیگر متفاوت اند. در این جا قصد داریم به تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم از جنبه های گوناگون پرداخته و ویژگی های هر کدام از آن ها را بیان کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی از این ورق ها به دست آورید

ورق گالوانیزه گرم

ورق های گالوانیزه گرم با قرار دادن ورق های فولادی در حمام روی مذاب ایجاد می شوند. به طور معمول، دمای این حمام های روی بین 400 تا 500 درجه سانتی گراد می باشد. دلیل نام گذاری ورق گالوانیزه گرم هم دقیقا همین مورد و تولید آن ها در دمای بالا است. به طور معمول، ورق های گالوانیزه گرم به دلیل تحمل حرارت بالا، دارای سطح ظاهری ماتی هستند و رنگی تقریبا کدر و طوسی مانند دارند. بنابراین، بیش تر از این ورق ها در بخش هایی استفاده می شود که ظاهر اهمیت چندانی ندارد.

ورق گالوانیزه سرد

نوع دیگر ورق گالوانیزه، ورق های گالوانیزه سرد می باشند. این ورق ها هم با قرار داده شدن یک پوشش روی بر سطح ورق های فولادی نورد سرد ایجاد می شوند. اما تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم در روش تولید آن ها می باشد.

تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد چیست؟

با توجه به ویژگی های گوناگون ورق های سرد و گرم که به بیان آن ها پرداخیم، این ورق ها از جنبه های گوناگونی با هم تفاوت دارند. برای این که بتوانید جهت مصارف خود متناسب ترین این ورق ها را پیدا کنید، باید از ویژگی های مختلف آن ها اطلاع داشته و فرق ورق گالوانیزه سرد و گرم را بدانید. به این ترتیب، خواهید توانست با مناسب ترین هزینه، بهترین ورق را برای کاربرد مورد نیاز خود انتخاب نمایید. از جمله مهم ترین جنبه های تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم می توان به روش ساخت، شکل ظاهری، خاصت شیمیایی، دوام و کاربرد آن ها اشاره نمود. در ادامه هر کدام از این موارد تفاوت را به طور مفصل بیان خواهیم کرد

روش ساخت

این مورد در واقع مهم ترین تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم بوده و خود باعث به وجود آمدن بسیاری دیگر از وجوه تفاوت گردیده است. ورق های گالوانیزه گرم از غوطه‌ ور کردن ورق های فولادی در استخرهای مذاب روی ایجاد می شوند. در صورتی که ساخت ورق گالوانیزه سرد به دو صورت اسپری کردن محلول روی بر سطح ورق فولادی و فرآیند الکتروگالوانیزاسیون در دمای پایین انجام می گیرد. در نتیجه، این تفاوت ها باعث تفاوت در ویژگی ها و کاربردهای این ورق ها می شود.

تولید ورق گالوانیزه گرم

ورق های گالوانیزه گرم از قرار دادن ورق های فولادی نورد سرد در حمام های روی مذاب ایجاد می شوند. اما قبل از انجام این کار، فرآیندهای گوناگونی بر روی ورق فولادی انجام می گیرد. در انتهای فرآیند گالوانیزاسیون گرم هم با کنترل شرایط، نسبت به سرد کردن این ورق ها اقدام می شود.

تولید ورق گالوانیزه سرد

برای ساخت ورق گالوانیزه سرد، دو روش مختلف وجود دارد. یکی از این روش ها اسپری کردن محلول روی بر سطح ورق های فولادی می باشد. روش دیگر که برای تولید ورق گالوانیزه سرد استفاده می شود، روش الکتروگالوانیزاسیون می باشد.

تفاوت ظاهری ورق گالوانیزه سرد و گرم

ورق های گالوانیزه سرد و گرم حتی از لحاظ ظاهری هم با یک دیگر متفاوت هستند. این تفاوت هم در ضخامت آنها است که در نتیجه تفاوت ضخامت روی بر سطح ورق به وجود آمده و هم در شکل سطحی آن ها می باشد. در ادامه هر یک از این وجوه تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم را بررسی خواهیم کرد.

تفاوت در ضخامت

با توجه به تفاوت در روش ساخت ورق های گالوانیزه سرد و گرم، ضخامت نهایی این ورق ها هم با هم متفاوت خواهد بود. ورق های تولید شده در فرآینده گالوانیزه گرم دارای ضخامت های بالایی می باشند و دلیل آن هم قرار گرفتن میزان بیش تر فلز روی بر سطح آن ها می باشد. از طرف دیگر، ضخامت روی موجود در هر دو طرف ورق ها با یک دیگر برابر خواهد بود. اما این ضخامت در ورق های گالوانیزه سرد خیلی کم تر است. چرا که در این روش روی کم تری بر سطح ورق فولادی قرار می گیرد. البته در فرآیند گالوانیزه سرد، امکان کنترل ضخامت روی بر هر دو طرف ورق و متفاوت بودن این ضخامت هم وجود دارد.

تفاوت در سطح

ورق های گالوانیزه سرد و گرم از لحاظ شکل سطحی هم با هم تفاوت دارند. با توجه به این که ورق گالوانیزه گرم تحت دمای بالا ایجاد می شود، دارای سطح کدر و مات بوده و رنگی طوسی مانند دارند. از طرف دیگر، سطح این ورق ها خیل صاف و صیقلی نیست. اما ورق های گالوانیزه سرد دارای سطحی براق و درخشان می باشند. هم چنین سطح این ورق ها کاملا صاف و صیقلی است.

به طور کلی با توجه به تفاوت های ظاهری ورق گالوانیزه سرد و گرم، از ورق های گرم بیش تر در بخش هایی استفاده می شود که ظاهر کار اهمیت کم تری داشته و نیاز به مقاومت بالایی در برابر زنگ زدگی و خوردگی است. اما برعکس، از ورق های سرد در قسمت هایی استفاده می شود که ظاهر اهمیت دارد، اما نیاز به مقاومت خیلی زیادی در برابر خوردگی و زنگ زدن وجود ندارد.

خاصیت شیمیایی

همان گونه که در بخش های قبل هم بیان کردیم، در هنگام ساخت ورق های گالوانیزه گرم یک واکنش شیمیایی بین روی مذاب و ورق فولادی انجام می گیرد. در نتیجه روی تا چندین لایه به فولاد نفوذ کذده و به شدت جذب آن می شود. در نتیجه این خاصیت شیمیایی، امکان جدا شدن روی از ورق بسیار کاهش می یابد و حتی در صورت خراش دیدن سطح ورق، باز هم امکان محافظت روی از ورق وجود دارد. اما در تولید ورق گالوانیزه سرد این خاصیت شیمیایی وجود نداشته و امکان جدا شدن پوشش روی از ورق وجود دارد.

عمر و دوام

نکته مهم دیگر در تفاوت های ورق گالوانیزه سرد و گرم، دوام و طول عمر این ورق ها می باشد. ورق های گالوانیزه گرم به دلیل چسپندگی بالای روی به سطح ورق و هم چنین ضخامت بالای این پوشش، مقاومت بهتری در برابر خوردگی و زنگ زدن دارد. در نتیجه، ورق های تولید شده با این روش طول عمر بیش تری هم نسبت به ورق های گالوانیزه سرد دارند.

تفاوت در کاربرد

ورق های گالوانیزه گرم ضخامت بالایی دارند. هم چنین به دلیل تولید در دمای بالا، روی و فولاد با هم واکنش داده و اتصال خوبی برقرار می کنند. این موارد باعث می شوند که ورق گالوانیزه گرم در برابر زنگ زدگی و حتی خوردگی از مقاومت بالایی برخوردار باشد. بنابراین، اجرای گالوانیزه گرم بیش تر در محیط های باز و جاهایی که در معرض رطوبت و آب قرار دارند، انجام می شود. از جمله رایج ترین موارد استفاده از این ورق ها، اجرای گالوانیزه گرم بر روی سطح دکل های مخابراتی، لوله های آب، گاردریل ها، دکل های فشار قوی و برخی تیرهای برق اشاره نمود.

ورق های گالوانیزه سرد به دلیل ضخامت روی کم تری که دارند، مقاومت پایین تری هم در برابر زنگ زدگی و خوردگی از خود نشان می دهند. البته این مورد به این معنی نیست که ورق گالوانیزه سرد از این لحاظ ضعیف است، بلکه نسبت به ورق های گالوانیزه گرم مقاومتش کم تر است.

از طرف دیگر، به این دلیل که فرآیند تولید این ورق ها در دمای محیط انجام می شود، چسپندگی روی و ورق فولادی به یک دیگر خیلی بالا نیست و امکان جدا شدن پوشش روی وجود دارد. با توجه به این موارد، اجرای ورق گالوانیزه سرد در بخش هایی که احتمال خوردگی و زنگ زدن ورق کم تر باشد، انجام می گیرد. ساخت محصولات بهداشتی، قطعات گوناگون خودرو، پیچ و مهره و لوله های با ضخامت کم از جمله رایج ترین موارد اجرای ورق گالوانیزه سرد می باشند.

به منظور تهیه ورق گالوانیزه متناسب با نیاز خود ، قبل از خرید را مطالعه کنید.

قیمت

به عوامل گوناگونی از جمله روش ساخت، ضخامت، کیفیت، استاندارد تولید و برند سازنده بستگی دارد و با توجه به این فاکتورها متغییر است.

سوالات متداول

1 . تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست؟

ورق های گالوانیزه سرد و گرم هر دو از قرار داده شدن یک پوشش روی بر سطح ورق فولادی ایجاد می شود. اما این ورق ها از جنبه های گوناگونی از جمله روش ساخت، ضخامت، اندازه، استانداردهای تولید، دوام و کاربرد با هم تفاوت دارند.

  1. ضخامت ورق های گالوانیزه سرد و گرم به چه صورت است؟

ورق های گالوانیزه سرد دارای ضخامت کم تری نسبت به انواع گرم آن می باشند. هم چنین در ورق های سرد امکان کنترل ضخامت وجود دارد، اما امکان کنترل این ویژگی در ورق های گرم امکان پذیر نیست.

  1. موارد استفاده ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست؟

ورق های گالوانیزه گرم با توجه به ضخامت بیش تر پوشش روی خود، در بخش هایی که نیاز به مقاومت بالا تری در برابر خوردگی و زنگ زدن دارد، استفاده می شوند. اما ورق گالوانیزه سرد برای استفاده در بخش های مناسب است که احتمال زنگ زدگی و خورده شدن کم تر باشد.

دکمه بازگشت به بالا