سال ۲۰۵۰ باید پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تامین شود – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

سال ۲۰۵۰ باید پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تامین شود - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری آنلاین سیدحسین حسینی معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش سازمان شیلات ایران در توسعه دریامحور در سیما گفت: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیش بینی کرده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی جمعیت جهان به ۹.۸ میلیارد نفر برسد و لازم است پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تأمین شود.

وی افزود: از آنجا که حیات از آبزیان است بقا نیز به آبزیان متصل است و به دلایلی چون کم آب بر بودن پروتئین آبزیان امکان تولید در تمام شرایط از جمله آب های شیرین لب شور شور بسیار شور و حتی زمین های لم یزرع وجود دارد.

این مقام مسئول ادامه داد: توجه به مباحث زیست محیطی و گازهای گلخانه ای مسأله ای است که آبزیان را از سایر بخش ها متمایز کرده است به گونه ای که این گازها در تولید آبزیان کمترین مقدار و نزدیک به صفر تخمین زده شده و این موضوع اهمیت آبزیان در حوزه امنیت غذایی را پررنگ تر کرده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اعلام آن که سازمان شیلات ایران متولی تولید آبزیان است تاکید کرد: بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی میزان تولید آبزیان از ۳۶ هزار تن که بیشتر در حوزه صید و صیادی بوده به یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن تولید رسیده است و از این مقدار ۷۷۸ هزار تن آن در حوزه صید و صیادی و ۶۴۰ هزار تن در حوزه آبزی پروری است.

وی ادامه داد: در دنیا ۲۲۳ میلیون تن آبزی تولید می شود که نسبت آبزی پروری به صید در مقایسه با ایران معکوس بوده یعنی ۹۲ میلیون تن از صید است و بقیه آبزی پروری است حتی صید تا ۱۱۵ میلیون هم در دنیا رکورد داشته است.

حسینی با اشاره به حفظ ضریب ۶.۵ درصد رشد در حوزه شیلات ادامه داد: ۱۴۴ هزار نفر صیاد با بیش از ۱۵ هزار شناور در حوزه صید و صیادی مشغول فعالیت هستند و با دارا بودن ۱۰ درصد صید اقیانوس هند از بین ۳۲ کشور و تولید ۱۹۴ هزار تن محصول با کیفیت آبزی در غرب اقیانوس هند رتبه دوم را داریم.

وی افزود: ترکیب گونه ای تولیدی ما بیشتر در حوزه های مختلف به ویژه صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد یعنی ۳۶۴ هزار تن از این تولید تبدیل به کنسرو نزدیک ۲۰۰ هزار تن تبدیل به پودرماهی و نزدیک به ۱۰۰ هزار تن صید غیرماکول است که صادر می شود.

رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به افزایش سهم آبزیان در سفره مردم گفت: ضروری است که برای تولید آبزیان ارزان قیمت فراهمی محصول و امکان عرضه ماهیانی چون قزل آلا برخی از کپورماهیان و ماهی سیبس فرهنگ سازی شود.

وی ادامه داد: پرورش ماهی سیبس در قفس در جنوب کشور با سازه های کاملاً ایرانی اتفاق افتاده و باعث شد امسال ۱۴ هزار تن پرورش ماهی در قفس در شمال و جنوب کشور داشته باشیم.

حسینی سرانه مصرف در کشورمان را ۱۴.۲ کیلوگرم برشمرد و گفت: سرانه مصرف دنیا ۲۰ کیلوگرم است و در راستای افزایش تولید در برنامه هفتم توسعه تولید ۱.۸ میلیون تن را هدف گذاری کرده ایم که در صورت تحقق این مهم گرم پروتئین تولیدی از ۷ به ۹ گرم و سرانه مصرف به ۱۷ کیلوگرم خواهد رسید.

افزایش عرضه فرآورده های تجاری باعث آشتی با پروتئین آبزیان می شود

معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: افزایش عرضه فرآورده های تجاری شده آبزیان آشتی با این پروتئین ارزشمند را به همراه دارد و تاکنون ۲۰ محصول به بازار عرضه شده است.

وی درباره روش های صید انتخابی برای جلوگیری از آسیب به بستر دریا گفت: ترال همیشه مخرب نیست روش ترالی که انتخابی صید کند و به بستر آسیب نزند مناسب است در مورد آب های عمیق ۲۵ درصد صید جهان که معادل ۱۹ میلیون تن است به وسیله ترال انجام می شود.

حسینی با اشاره به تاکید وزیر جهاد کشاورزی برای حرکت به سمت توسعه صنعتی افزود: برای برداشت فانوس ماهیان ۲.۳ میلیون تن ظرفیت وجود دارد و بیشتر برای تهیه پودر ماهی و توسعه آبزی پروری بسیار حائز اهمیت است.

وی گفت: در راستای ذائقه پسندی آبزیان در حوزه فرهنگ سازی و ارزان سازی باید با مشارکت رسانه ها اقدامات فرهنگی در سطح کلان انجام شود و در حال حاضر نیز جشنواره های طبخ آبزیان به همین منظور در استان ها برگزار می شود و در حوزه صنعت فرآوری ۳۷ فرآورده آبزیان (تهیه شده از خمیر گوشت آبزیان) که ۲۰ فرآورده از میان آنها تجاری شده و به بازار رسیده است کمک می کند که با این پروتئین ارزشمند آشتی کنیم.

رئیس سازمان شیلات ایران درباره قیمت آبزیان ادامه داد: گونه های تجاری صید مثل این است که گوشت قرمز را با گوشت شکار مقایسه کنیم و در حوزه فراهمی بیش از ۷۰ درصد محصولات آبزی رقمی کمتر از ۲۰۰ هزار تومان دارند.

وی تاکید کرد: گردش مالی تجارت آبزیان دنیا نشان می دهد که دنیا به سمت ارزآوری محصولات شیلاتی در حرکت است در کشور ما نیز در حوزه جذب سرمایه گذاری ۳۲.۸ همت جذب سرمایه گذاری طی دو سال انجام شد که رکورد ۲.۲ همتی شکسته شد و در این بین ۸۵ درصد از آورده بخش خصوصی در حوزه آبزی پروری بوده است.

شیلات یکی از بازوهای اصلی توسعه دریا محور است

معاون وزیر جهاد کشاورزی به وجود پنج راهبرد اساسی برای توسعه دریامحور در حوزه شیلات و آبزی پروری گفت: ماهیگیری مسئولانه و پایدار از منابع آبی مساله مهمی است که در این راستا علاوه بر بازسازی ذخایر تکثیر و رهاسازی برخی از گونه ها انجام و در سال جاری ۵۰۹ میلیون قطعه بچه ماهی رهاسازی شد که این تعداد یک رکورد محسوب می شود.

وی افزود: زیستگاه های مصنوعی بسیار حائز اهمیت است و تاکنون ۱۵ هزار زیستگاه در دریا مستقر شده است.

حسینی مدیریت تلاش صیادی به لحاظ زمان و تعداد دریاروی و قدرت شناورها را برای پایداری و راهبرد اول مؤثر خواند و افزود: دریا به عنوان پایه زیستی و کرانه پس کرانه فراپس کرانه برای ایجاد زنجیره های تولید و تأمین در حوزه آبزیان در دستور کار است.

وی ادامه داد: پرورش ماهی در قفس پرورش میگو در سطح ۲۶ هزار هکتار استفاده از زیرساخت های مهم که نزدیک به ۷۲ بندر ۱۲۰ اسکله و ۳۸ موج شکن نقطه تلاقی خشکی به دریا است نشان می دهد که شیلات فی نفسه اقتصاد دریامحور بوده و یکی از بازوهای اصلی توسعه دریامحور است.

رئیس سازمان شیلات ایران همچنین گفت: برای افزایش بهره وری حدود ۳۰ درصد افزایش تولید در واحد سطح مربوط به رسوخ دانش استفاده از فن آوری ها و شرکت های دانش بنیان در این حوزه مکانیزاسیون و استفاده از نانوحباب به عنوان یکی از دستاوردهای جدید برای حوزه آبزی پروری مطرح است.

وی تصریح کرد: فرهنگ سازی ایجاد ذائقه پسندی و ارزان سازی محصولات شیلاتی نیاز به بازارهای تخصصی دارد اما در کل کشور بسیار پایین است و با دارا بودن حدود ۱۲۰۰ شهر ۴۶۰۰ روستا تنها ۱۵۸ بازار تخصصی وجود دارد.

حسینی کمبود بازارهای الکترونیکی و مجازی را از دیگر نقاط ضعف این بخش برشمرد و خاطرنشان کرد: تعداد این بازارها به ۲۰۰ عدد هم نمی رسد اگر می خواهیم شبکه توزیعی قابل دسترسی با تنوع محصول داشته باشیم باید تعداد بازارهای تخصصی را افزایش دهیم.

وی افزود: زنجیره ارزش در بیش از ۱۱ استان وجود دارد و برای ایجاد بازار تخصصی از جمله عرضه آبزیان تهیه و توزیع غذاهای دریایی آماده و سریع حائز اهمیت است رستوران های غذاهای دریایی قدرت شیلات محسوب می شود و از ارزان ترین غذا تا لوکس ترین غذاهای دریایی در آن سرو می شود.

دکمه بازگشت به بالا