فارکس از چه سالی شروع شد؟

بازار تبادلات ارزی با مفهوم امروز آن از سال ۱۹۷۱ ایجاد گردید. در آن زمان معاملات از طریق تلفن یا به صورت محدود انجام می‌گرفت و تنها در اختیار بانک‌های بزرگ و افراد بسیار ثروتمند بود. اما با پیشرفت وسایل ارتباطی حدوداً از سال ۱۹۹۸ امکان معامله از طریق شبکه نیز فراهم گردیده‌است.

فارکس بازاری است که ارز ملی کشورهای مختلف در آن معامله می شود. ما در nezarat.com به شرح کامل این بازار پرداخته ایم. بازار فارکس بزرگترین بازار در سراسر جهان با بیشترین میزان نقد شوندگی است که تریلیونها دلار هر روز در آن جابجا می شود. این بازار محل مشخصی ندارد و شبکه ای الکترونیکی از بانکها، کارگزاران، مؤسسات و معامله‌گران (غالبا از طریق کارگزاران یا بانکها معامله می کنند) است. در بازار تبادل ارز جهان تمامی (اعم از تجاری و مرکزی و سرمایه‌گذاری)، مؤسسات مالی بزرگ، ، تاجران، شرکت‌های ، شرکت‌های صادرات و واردات، صندوق‌های بازنشستگی، سفته بازها و اشخاص حقیقی در آن ارزهای مختلفی همچون ، ، ، و دیگر پول‌های کشورها را داد و ستد می‌کنند.

تاریخچه پول و تبدیل پول

پیش از پیدایش ، عمل مبادله به صورت مبادله مستقیم کالا با کالا و خدمات صورت می‌گرفت. در غلات، در تبت بسته چای، در ویرجینیا بسته تنباکو، در حبشه بسته فلفل و نمک، در پوست سمور و در حوالی مدیترانه گوسفند به عنوان معیارهای سنجش و واحدهای ارزش به حساب می‌آمدند. اما به دلیل مشکلاتی نظیر پرحجم بودن یا فاسد شدن به تدریج فلزی به عنوان معیار ارزش مورد استفاده قرار گرفت. کم‌کم نقل و انتقال سکه‌های فلزی نیز مشکل بنظر می‌رسید و زمینه برای ایجاد یا فراهم گردید. اولین بانک مدرنی که به‌طور رسمی به انتشار و رواج اسکناس اقدام نمود بود.

از نظر برای سه کارکرد مشخص وجود دارد:

  • معیار ارزش
  • وسیله مبادله
  • وسیله‌ای برای ذخیره ارزش

از زمانی که اسکناس جای خود را در کرد برای مدت زیادی منتشر کنندگان آن معادل ارزش اسمی آن طلا نگهداری می‌کردند.

این نظام سه رکن اصلی داشت:

  • پول رایج کشور نرخ برابری ثابتی به طلا داشت.
  • فقط در برابر ورود طلا به کشور یا خروج آن از کشور مجاز بودند حجم اسکناس منتشره را بر اساس نرخ برابری ثابتی تغییر دهند.
  • ورود و خروج طلا از کشور آزادانه صورت می‌گرفت و بر این اساس کلیه ارزهای جهان نرخ برابری ثابتی با یکدیگر و با طلا داشتند.

وقوع و رکود بزرگ اقتصادی و نیاز کشورها به اسکناس بیشتر برای تأمین منابع مالی جنگ باعث فروپاشی این نظام شد. پس از آن، بنابر شرایط خاص جهان قرار بر این شد که ارزها آزادانه در قبال یکدیگر مبادله شوند و قیمت یک ارز با توجه به بازار تعیین شود نه به واسطه سیاست دولت‌ها.

پس از آن، بانک‌ها که به لحاظ ماهیت بانکی خود همیشه درگیر جریان ارزهای خارجی بودند، به فکر مدیریت منابع ارزی خود افتادند و به همین جهت یک جریان بین بانکی را به وجود آوردند تا با آن بتوانند ارزهایی که فکر می‌کردند در آینده ارزش بیشتری خواهند داشت را تهیه و آن‌هایی را که فکر می‌کردند ارزش خود را از دست خواهند داد به واسطه این جریان بفروشند؛ لذا به خاطر اینکه هر بانکی استراتژی خاص خود را دنبال می‌کرد، جریانی به نام «تبادل ارزهای خارجی» ایجاد شد.

روشهای مشخص کردن نرخ تبادل ارز کشورها

کشورها می‌توانند به روش‌های زیر نرخ تبادل ارز خود را مشخص کنند:

  • سیستم نرخ تبادل شناور که در آن ارز، جایگاه خود را در بازار به واسطه توازن یا عدم توازن نیروهای می‌یابد.
  • یک سیستم ثابت نرخ تبادلات که در آن ارزش ارز توسط یا مشخص می‌شود.
  • سیستمی که ترکیبی از نرخ شناور و نرخ ثابت دولتی است و احتمال دخالت دولت به هدف کنترل نرخ آن ارز نیز به کرات وجود دارد.

قابل ذکر است در ، عرضه و تقاضای ارز تعیین‌کننده قیمت آن ارز می‌باشد؛ بنابراین افزایش عرضه یا کاهش تقاضا یک ارز در بازار موجب کاهش قیمت و افزایش تقاضا یا کاهش عرضه موجب افزایش قیمت ارز مورد معامله می‌شود. بانک‌هایی که قصد داشتند حداکثر بهره‌وری را از شناور بودن نرخ ارزها بدست آورند فعالانه به تجارت با یکدیگر پرداخته و در نتیجهٔ این تحولات یک بازار بین بانکی بسیار بزرگ ایجاد شد. طبیعتاً بازاری که ارزش معاملات روزانه‌اش به بیش از سه می‌رسد هر نوع سرمایه‌گذاری در هر بازار دیگری را کوچک جلوه می‌دهد.

مکان بازار تبادل ارز

تبادلات این بازار برخلاف سنتی که در مکان فیزیکی خاص و قوانین سازمان یافتهٔ به‌خصوص انجام می‌شوند، در محل مشخصی متمرکز نیست و در حقیقت معاملات بین طرف‌های معامله از طریق اینترنت، تلفن یا صورت می‌پذیرد. امروزه خدمات معاملاتی را ارائه می‌کنند و معامله گران را به بازار متصل می‌کنند و قوانین مشخصی برای فعالیت آن‌ها وجود دارد.

زمان بازار تبادل ارز

ارز هر دوشنبه با باز شدن شرقی‌ترین بانک‌های دنیا آغاز به کار می‌کند. این بانک‌ها شروع به معامله ارز و در نتیجه آن استخراج نرخ برابری ارزها نموده و معامله‌گران در دیگر نقاط جهان نیز در صورت تصمیم به معامله در آن هنگام (که طبیعتاً در آن هنگام خارج از ساعت کاری می‌باشند) بایستی معاملات خود را براساس این نرخ‌ها انجام دهند در ادامه بانک‌ها و دیگر موسسات مالی کشورهای آسیایی این پروسه را ادامه داده تا این چرخه به بانک‌های و برسد. البته در هنگام بازگشایی بازار ایالات متحده آمریکا، بازارهای آسیایی روز کاری خود را به پایان رسانیده‌اند. این چرخه زمانی، پنج روز هفته بدون یک ثانیه توقف تا جمعه شب ادامه دارد.

این بازار در ساعت ۱:۳۰ بامداد دوشنبه به وقت تهران در نیوزلند آغاز و در ساعت ۱:۳۰ بامداد روز شنبه به وقت تهران در غرب آمریکا بسته می‌شود. البته ساعات ذکر شده می‌تواند بسته به قوانین مختلف اندکی تغییر داشته باشد. همچنین پلت‌فرم‌های معاملاتی نیز تابع تغییرات تابستانه و زمستانه ساعات کشور میزبان سرویس دهنده کارگزاری است.

علل تبادلات پولی

شرکت‌ها یا دولت‌ها برای خرید یا فروش کالا و خدمات خود در کشورهای خارجی نیاز به تبدیل و مبادله ارز خود با ارز کشور مربوط دارند. در حالتی دیگر وقتی مسافران قصد مسافرت به کشورهای دیگر را داشته باشند، برای خریدهای ضروری خود نیاز به تبدیل پول کشور خود به پول کشور مقصد را دارند و به همین ترتیب وقتی یک فرد یا یک بنگاه بخواهد در سایر کشورها سرمایه‌گذاری کند نیاز به دارد.

برای مثال وقتی سرمایه‌گذاران اروپایی بخواهند از کشور آمریکا خریدی انجام دهند یا در آمریکا سرمایه‌گذاری کنند برای این منظور باید پولشان () را بفروشند و بخرند. البته حجم نسبتاً کوچکی از معاملات ارزی روزانه در بازارهای ارز به معاملات تجاری معمول و سرمایه‌گذاری‌ها اختصاص می‌یابد و سایر معاملات ارزی توسط بانک‌ها، تاجران و سفته‌بازها انجام می‌شود که برای به‌دست آوردن سود کوتاه‌مدت است.

معامله‌گران و سوداگران با پیش‌بینی حرکت آتی قیمت ارزها، به هدف کسب سود در معاملات اقدام به خرید و فروش ارزها می‌نمایند. البته پیشرفت ارتباطات بین‌المللی و وجود بازاری بیست و چهار ساعته در سراسر جهان نیز به شدت این معاملات افزوده‌است.

جفت ارزهای اصلی

  1. EUR/USD EURO
  2. USD/JPY Gopher
  3. GBP/USD Cable
  4. USD/CHF Swissy
  5. AUD/USD Aussie
  6. USD/CAD Loonie
  7. NZD/USD Kiwi

در جفت ارز Kiwi و تعلق آن به گروه ارزهای اصلی به علت حجم معاملات کمتر نسبت به دیگر ارزهای اصلی اختلاف نظر وجود دارد.

جفت ارزهای غیر اصلی

به جفت ارزهایی که هیچ‌یک از دو ارز تشکیل دهنده آن نباشد، جفت ارزهای غیراصلی یا Cross گفته می‌شود. به جفت ارز غیر اصلی که ارز پایه (ارز طرف چپ جفت ارزی) آن باشد، کراس یورو و به همین ترتیب برای ، کراس پوند و … گفته می‌شود.

  1. EUR/JPY
  2. EUR/GBP
  3. EUR/CHF
  4. GBP/JPY
  5. AUD/JPY
  6. GBP/CHF
  7. CHF/JPY

ضررهای کلان در بازار فارکس به دلیل استفاده از ضریب اهرمی بالا (لوریج بالا)

به معنی استفاده چند برابر سرمایه اصلی در انجام هر معامله است، که در نتیجه می‌تواند عاملی در افزایش سود یا زیان به نسبت استفاده از آن ضریب باشد. بسیاری وجود دارند که با ارائه ضریب اهرمی بالا همانند ۱:۵۰ ،۱:۲۰۰ ،۱:۵۰۰ و غیره به مشتریان خود، امکان انجام معاملات در حجم سنگین را برایشان فراهم می‌کنند. به عنوان مثال اگر کارگزاری به مشتریان خود ضریب اهرمی ۱:۱۰۰ را ارائه می‌دهد به معنای آن است که مشتری می‌تواند تا ۱۰۰ برابر سرمایه خود را در این بازار به صورت اعتباری معامله کند. بررسی اطلاعات به دست آمده نشان می‌دهد درصد کل متضرران از سه‌ماهه آخر سال ۲۰۰۹ تا سه ماه اول ۲۰۱۳ در کارگزاری‌های بزرگ آمریکایی، پس از گذشت چند ماه از تصویب قانون ضریب اهرمی ۱:۵۰ توسط ، تعداد متضرران حدود ۵٪ کاهش پیدا کرد.

روش‌های تحلیل

دو روش اصلی برای تحلیل و پیش‌بینی بازار وجود دارد:

  • (technical Analysis) به بررسی، مطالعه و ارزیابی رفتارهای بازار و تغییرات قیمت‌های پیشین برای پیش‌بینی تغییرات قیمت در آینده است. تحلیل تکنیکی در زمینه ، ، کالاها، یا هر موضوع قابل داد و ستدی که متأثر از نیروهای باشد قابل استفاده است.
  • (fundamental Analysis) به بررسی و ارزیابی عوامل اقتصادی و سیاسی موجود و مطالعه تأثیر احتمالی آن بر بازارهای مالی می‌پردازد. معامله‌گر این مکتب تحلیلی تمایل دارد تا با مطالعه عوامل و محرک‌های اقتصادی و سیاسی به پیش‌بینی تأثیر احتمالی این عوامل بر نوسانات آتی بازار پرداخته و از مزیت اطلاع از آخرین اخبار به بهترین نحو استفاده نماید. مهم‌ترین عامل تحلیل بنیادی، احتمال تغییر نرخ بهره بانکی است که توسط بانک مرکزی انجام می‌شود.

تحلیل سنتیمنتال یا تحلیل مبتنی بر جو غالشروع رسمی بازار فارکس به طور رسمی به دوران نظام بر طرفی جهانی (Bretton Woods System) برمی‌گردد. در سال ۱۹۴۴، کنفرانس برتون وود در آمریکا برگزار شد و بلند مدتی بعد از آن، بسیاری از کشورهای دنیا قوانین، قواعد و مقرراتی را تصویب کردند که موجب شد بازار فارکس به سمت توسعه روزافزونی بروید.

بعد از اینکه نظام برتون وود سال ۱۹۷۱ خاتمه یافت، بانک‌های مرکزی دیگر آغاز به تغییر نرخ ارز در برابر یکدیگر کردند و این موضوع موجب شد بازار فارکس به یک بازار خصوصی تبدیل شود و تریدرها و سرمایه‌گذاران حرفه‌ای این بازار را در لیست سرمایه‌گذاری خود قرار دهند. بازار فارکس به شکل امروزی آن از سال ۱۹۷۳ میلادی شروع به کار کرد. در این زمان نرخ ارزها نسبت به یکدیگر شناور بود و دیگر هیچ دولتی سعی در کنترل و ثابت نگه‌داشتن این نرخ‌ها نمی‌کرد. در همین سال بود که کامپیوترها جایگزین تلفن و سیستم‌های قدیمی مظنه گیری قیمت در فارکس شدند.

در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰، پیشرفت در تکنولوژی و ارتباطات باعث شد که بازار فارکس به سرعت رشد کند. در این دوره، معاملات فارکس از انحصار بانک‌های بزرگ و موسسات مالی خارج شد و به عموم مردم نیز امکان دسترسی داده شد. در حال حاضر، بازار فارکس بزرگ‌ترین بازار مالی در جهان است. گردش مالی روزانه این بازار بیش از ۵ تریلیون دلار است. این بازار به دلیل نقدینگی بالا، کارمزد پایین و دسترسی آسان، جذابیت زیادی برای معامله‌گران دارد.

راهنمای مبتدیان در بازار فارکس

بازار فارکس یا بازار ارز خارجی، به عنوان یکی از پر ریسک‌ترین و پر درآمدترین بازارها در جهان شناخته می‌شود. این بازار به عنوان بزرگترین بازار مالی جهان شناخته می‌شود و به تبادل ارزهای مختلف با هدف کسب سود و / یا محافظت در برابر ریسک‌های مرتبط با نرخ ارز مربوط می‌شود.

برای شروع کار در بازار فارکس، باید به شیوه ای دسترسی داشته باشید. این شیوه می‌تواند مستقیم یا غیر مستقیم باشد، به صورت مستقیم باید دسترسی برای خرید و فروش ارزهای مختلف در بازار داشته باشید و به صورت غیر مستقیم با استفاده از یک شرکت واسط فارکس باید بتوانید تجارت خود را بکاری تا بتوانید بازدید پایداری داشته باشید. یکی از این شیوه ها استفاده از صرافی www.binance.com است. اگر به تازگی به بازار فارکس وارد شده‌اید، باید بدانید که برای موفقیت در این بازار باید صبور و هوشیار بوده و دانش کافی در زمینه مفاهیم و ابزارهای موجود در این بازار را داشته باشید.

در نهایت، باید به این نکته توجه داشت که برای موفقیت در بازار فارکس نیاز به آموزش‌های مرتبط با آن، به خصوص برای مبتدیان وجود دارد. بنابراین، در صورتی که قصد شروع کار در بازار فارکس را دارید، ما به شما توصیه می‌کنیم که به دنبال آموزش های مرتبط با بازار فارکس بگردید و با توجه به نکات گفته شده، با این بازار آشنا شوید.

دکمه بازگشت به بالا