آیا پستانک ارتودنسی ضرر دارد

پستانک یکی از مهم ترین اقلامی است که در سیسمونی نوزادان خریداری می شود. خانواده ها به دنبال رنگ و طرح های شاد و زیبا هستند و به جنس و مواد به کار رفته در ساخت پستانک توجه می کنند. اما برای خرید این کالا، علاوه بر مواد به کار رفته در آن باید به شکل طراحی نیز دقت کرد. همان طور که مواد به کار رفته در پستانک می تواند سلامت بدن نوزاد شما را تحت تاثیر قرار دهد، شکل طراحی آن نیز می تواند بر رشد فک و دهان کودک تاثیر گذار باشد. یکی از انواع این محصول، پستانک ارتودنسی است که با هدف پیشگیری از بروز ناهنجاری های دهان و فک طراحی شده است.

آیا برای ساکت کردن نوزاد باید از استفاده کرد؟

والدین زیادی برای آرام کردن فرزند خود به پستانک پناه می برند. این وسیله با برطرف کردن نیاز به مکیدن کودک را آرام می کند. اما از سویی نگرانی برای ترک عادت آن در دو سالگی و مقاومت کودک و از سوی دیگر ترس از عوارض آن برای دهان و دندان سبب شده است که در سال های اخیر والدین در مورد استفاده از آن تردید داشته باشند.

بهتر است در این ارتباط ابتدا مزایای استفاده از پستانک ارتودنسی را بررسی کنیم. علاوه بر مزایایی مانند آرام شدن کودک و رفع نیاز به شیردهی بی موقع برای ساکت کردن کودک، استفاده از پستانک ریسک پوسیدگی دندان در کودکان را کاهش می دهد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید پوسیدگی دندان شیری در سنین دو تا سه سال در کودکان بسیار رایج است تا جایی که حتی در مواردی بیش از ۱۰ دندان کودک دچار پوسیدگی شده است. این به دلیل شیردهی در موقع خواب است که موجب ایجاد پلاک و باکتری روی دندان شیری نوزاد می شود. به خواب رفتن کودک با پستانک ارتودنسی سبب می شود که بزاق دهان ترشح شده و دهان شستشو شود. به علاوه، از شیردهی غیر ضروری جلوگیری می شود و دندان های کودک سالم می مانند.

سایر مزایای استفاده از پستانک ارتودنسی چیست؟

  • پیشگیری از خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
  • تسکین و پیشگیری از ریفلاکس و کولیک دوره نوزادی
  • رفع گوش درد در هنگام پرواز هوایی

عوارض استفاده طولانی مدت از پستانک چیست؟

اما عوارض استفاده از پستانک ارتودنسی چطور؟ آیا هیچ عارضه ای ندارد؟ بهتر است ابتدا شکل طراحی آن را با هم بررسی کنیم.

شکل این پستانک در بالا گرد و در قسمت پایین که بر روی زبان قرار می گیرد صاف است. این نوع طراحی برای حفاظت از شکل کام و فک انجام شده است و شباهت زیادی به نوک سینه مادر دارد. نوع طراحی پستانک ارتودنسی باعث می شود که فشار حاصل از مکیدن آن از روی لثه و دندان های در حال رشد نوزاد برداشته شود.

این نوع طراحی سبب می شود که از مشکلاتی که در اثر مکیدن پستانک های معمولی ایجاد می شود، پیشگیری شود. برخی از این مشکلات عبارتند از، کراس بایت، اپن بایت و اوربایت. در مطالب پیشین در مورد این نوع ناهنجاری های فک و روش های درمان آن به طور مفصل توضیح داده شد. توصیه می کنیم به این مطالب رجوع کنید.

به طور کلی زیر دو سال هیچ تاثیر منفی بر دهان و دندان نوزاد ندارد. با این حال، استفاده از هر نوع پستانکی حتی پستانک ارتودنسی بیش از ۴ سالگی می تواند باعث ابتلا به ناهنجاری های فک و دهان شود. این نوع ناهنجاری های دهان و دندان بر جویدن، حرف زدن و ظاهر بیمار تاثیر منفی می گذارد و اغلب به درمان های ارتودنسی نیاز دارند.

دندان پستانکی نوعی ناهنجاری فک است که در کودکانی مشاهده می شود که بیش از ۴ سال از پستانک استفاده کرده اند. در این ناهنجاری، دندان های پیش کودک به سمت جلو کشیده می شوند. در اغلب موارد این عارضه پس از رشد دندان های دائمی کودک برطرف می شود، اما در برخی موارد، ناهنجاری حتی پس از رشد دندان های دائمی نیز ادامه می یابد. از این رو، ترک عادت مکیدن پستانک و معاینه توسط ارتودنتیست در هفت سالگی ضروری است.

به جز ناهنجاری های فک و دندان، استفاده طولانی مدت از پستانک می تواند مشکلات عدیده ای در گفتار کودک ایجاد کند. مکیدن طولانی مدت پستانک با جلو کشیدن زبان باعث اختلال در گفتار و طرز تلفظ برخی حروف می شود. پستانک با جلو کشیدن دندان های جلو و تغییر قوس دندانی باعث آسیب به فرم دندان نوزاد می شود. در موارد شدید رشد کج دندان ها فاصله دندان ها را نیز تغییر می دهد و در رشد دندان های دائمی نیز مشکل ایجاد می کند. جدا از آسیب به فرم دندان نوزاد، احتمال ابتلا به عفونت گوش میانی و انتقال باکتری ها به دهان نوزاد در کودکانی بیشتر است که از پستانک استفاده می کنند.

پستانک ارتودنسی دو مدل مختلف دارد، سیلیکونی و لاتکسی. هر یک از این مدل ها مزایای خود را دارند، و انتخاب آن به علاقه فرزندتان بستگی دارد. سیلیکون محکم است، بو نمی گیرد و به راحتی تمیز می شود. با این حال، سیلیکون در دهان کودک چندان راحت نیست. لاتکس در دهان کودک نرم است و شاید کودک بوی آن را دوست داشته باشد. اما به راحتی تمیز نمی شود و زودتر از مدل های سیلیکونی در اثر جویدن خراب می شود.

هر چند ادعا می شود که پستانک ارتودنسی از بروز مشکلات ارتودنسی در آینده پیشگیری می کند، اما باز هم به عنوان متخصص در این حوزه به شما توصیه می کنیم برای پیشگیری از بروز آسیب به دهان و دندان نوزاد خود استفاده از پستانک از هر نوعی را محدود کنید و استفاده از آن را پس از دو سالگی قطع کنید.

مکیدن پستانک از چه سنی باید قطع شود؟

در موارد نادری دیده می شود که کودک خود مصرف پستانک را کنار می گذارد. اگر این طور است شما یکی از خوش شانس ترین مادران روی زمین هستید. با این حال به یاد داشته باشید که بهتر است از ابتدا روش دیگری را برای آرام کردن فرزند خود استفاده کنید. غلغلک دادن، سرگرم کردن، دادن اسباب بازی، آواز خواندن و تکان دادن نوزاد بهتر از آنست که دو سال بعد برای گرفتن پستانک از فرزندتان دچار مشکل شوید.

روش هر مادر برای گرفتن پستانک ارتودنسی از فرزندش متفاوت است. برای این کار باید فرزندتان را بشناسید. بهترین کار این است که طی یک مراسم در روزی که او آمادگی دارد، از پستانک خداحافظی کنید. شاید چند روز اول فرزندتان مقاومت، بی قراری و گریه کند، اما به تدریج به روش های دیگری برای سرگرم کردن خود پناه می برد. از هر روشی که برای آرام کردن فرزند خود استفاده می کنید، به یاد داشته باشید که نهایتا ۳ سال فرصت دارید.

منبع:

پستانک ارتودنسی مشابه نوک سینه‌های مادر است که در پایین پهن و در بالا گرد است. این پستانک‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با شکل فک و سقف دهان در حال رشد دهان کودک، تطابق پیدا کنند.

پستانک ارتودنسی در حین مکیدن، همانند سینه مادر در دهان کودک پهن می‌شوند و تا بتوانند طبیعی‌ترین حالت مکیدن ممکن را تداعی کنند و فشار وارده بر روی لثه‌ها و دندان‌های در حال رشد را کاهش دهند. مطالعات نشان داده‌اند که پستانک‌های ارتودنسی می‌توانند نسبت به پستانک‌های معمولی کم‌تر باعث ایجاد مشکلات اپن بایت یا اوربایت شوند.

پستونک ارتودنسی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

از زمان گذشته تا به امروز، مادران برای آرام کردن کودکشان از پستانک معمولی استفاده می‌کرده‌اند. حتما شما هم پستانک‌های معمولی و قدیمی را به یاد دارید. استفاده از آن‌ها منجر به بروز مشکلات دندانی و فک در کودکان می‌شد.

پستانک ارتودنسی از لحاظ ساختاری شبیه به نوک سینه مادر است.

پستانک ارتودنسی علاوه بر اینکه می‌تواند کودک شما را آرام کند، کمک می‌کند تا او در آینده به ارتودنسی نیاز پیدا نکند. در واقع یک اقدام پیشگیرانه است که مشکلات و ناهنجاری‌های مربوط به دندان و فک را کاهش می‌دهد.

طبق تحقیقاتی که در دنیا انجام شده است، کودکانی که از پستونک ارتودنسی استفاده کرده‌اند، کمتر از کودکان دیگر به مشکلات مال اکلوژنی مثل اپن‌بایت و اوربایت دچار شده‌اند.

مزایای استفاده از پستانک ارتودنسی

عموماً دندانپزشکان پستانک را به انگشت شست ترجیح می‌دهند. زیرا برطرف کردن عادت به پستانک راحت‌تر است. به علاوه آنها توصیه می‌کنند که استفاده از پستانک در هنگام چرت زدن نوزاد یا خواب شبانه در سال اول زندگی می‌تواند به جلوگیری از وقوع سندروم مرگ ناگهانی نوزادان کمک کند. هرچند استفاده از پستانک و مکیدن انگشت بیش از دو تا چهار سالگی می‌تواند تاثیر منفی بر روی شکل دهان و مسیر رویش دندان‌ها داشته باشد.

اگر کودک شما مکیدن پستانک، انگشت یا انگشت شست را پیش از رشد دندان‌های دائمی جلویی متوقف کند، این احتمال وجود دارد که وضعیت بایت کودک به خودی خود اصلاح شود.

نکته مثبت آن است که بیشتر کودکان عادت مکیدن را به دلیل فشار همتا (فشار ناشی از رفتارهای همسالان) رها می‌کنند. حتی در سه سالگی، کودکان تحت تاثیر فشار همتا قرار می‌گیرند. کودک شما ممکن است هنوز در خلوت خود از مکیدن به عنوان راهی برای به خواب رفتن یا آرام شدن استفاده کند اما سرانجام خود او این عادت را متوقف خواهد کرد.

معایب استفاده از پستانک ارتودنسی

حتی اگر در سن مناسبی نوزاد از پستونک ارتودنسی استفاده کند، مشکلاتی برای مادر پیش خواهد آمد. از لحاظ غریزی، نوزاد باید مدت زمان مشخصی از سینه مادر تغذیه کند.

  • دردناک شدن نوک سینه مادر
  • عجله کردن نوزاد در خوردن شیر
  • احتمالا انسداد مجاری شیری
  • ایجاد اختلال احتمالی در چرخه تامین شیر مادر در سینه
  • کاهش ابتلا به عفونت در هر دو گوش
  • گرفتن زود هنگام نوزاد از شیر مادر
  • به هم خوردن ساعات و عادات شیردهی نوزاد
  • ایجاد وابستگی بیش از حد به پستونک توسط کودکان

مناسب‌ترین سن برای شروع استفاده از پستونک ارتودنسی

رفتار درست و عاقلانه آن است که از آشنا کردن کودک خود با پستانک در چند هفته ابتدایی پس از تولد، بپرهیزید، زیرا در این زمان کودک در حال خو گرفتن به مکیدن شیر مادر است.

مکیدن پستانک، یا شیشه شیر عملی است که با مکیدن سینه مادر بسیار متفاوت است و مستلزم عملکرد چندین ماهیچه در صورت کودک است. برای این که احتمال گیج شدن نوزاد کاهش یابد، متخصصان اطفال توصیه می‌کنند تا زمانی که کودک به تغذیه با شیر مادر کاملاً عادت نکرده است، در حدود سه یا چهار ماهگی از آشنا کردن کودک با پستانک شیشه شیر بپرهیزید.  هرچند که بهترین راه دفاعی در برابر آسیب‌های دندانی، محدود کردن استفاده از پستانک و عدم استفاده از آن پس از سال اول زندگی نوزاد است؛ حتی اگر آن پستانک؛ پستانک ارتودنسی باشد.

متوقف کردن عادت مکیدن پستانک یا انگشت

نکاتی که به کودک شما کمک می‌کند تا عدات مکیدن انگشت یا پستانک را رها کند:

  • برای عدم مکیدن به او جایزه دهید.
  • مطمئن شوید که کودک شما احساس امنیت و راحتی دارد و در نتیجه به عدات‌های قدیمی خود بازنمی‌گردد.
  • یک معاینه دندانپزشکی داشته باشید تا بدانید که اگر مکیدن متوقف نشود، چه اتفاقی برای دندان‌ها ممکن است رخ دهد، از جمله احتمال استفاده از بریس.

20:04:44پستانک ارتودنسی: آیا برای دندان مضر است؟

بهترین راهکار مراجعه به متخصص ارتودنسی در تهران بررسی شرایط دندان قبل از انجام عمل کامپوزیت یا ارتودنسی است.جهت استعلام هزینه ارتودنسی کلیک کنید

دکمه بازگشت به بالا