«فستیوال کوچه» در گیر و دار حواشی؛ حرکتی فرهنگی یا رویدادی ضدارزش – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
خبرگزاری آنلاین گروه استان ها: فستیوال کوچه به عنوان یک رویداد فرهنگی-موسیقایی برگزاری خود را از سال ۱۳۹۶ در شهر بوشهر آغاز کرده و هر ساله میزبان گروه های موسیقی متفاوت از نقاط مختلف ایران است.

این جشنواره با هدف معرفی و ترویج تنوع فرهنگی و موسیقایی هر شب به یکی از سبک های خاص موسیقی توجه می کند؛ یک شب به موسیقی لری اختصاص دارد شب دیگر به ریتم های عربی و در شبی دیگر نوبت به نغمه های بوشهری و بندری می رسد.
فستیوال کوچه یک رویداد هنری چندرسانه ای است که در کوچه های بافت تاریخی بوشهر برگزار می شود. این فستیوال با هدف احیای بافت تاریخی ترویج هنر و فرهنگ بومی و ایجاد فضایی برای تعامل هنرمندان و مردم برنامه ریزی شده است.
حالا شهر بوشهر در آستانه میزبانی فستیوال کوچه قرار دارد اما در کنار شور و اشتیاق هنرمندان و اهالی فرهنگ نگرانی هایی نیز از سوی برخی افراد و نهادها درباره احتمال بروز ناهنجاری ها و مسائل ساختارشکنانه در این فستیوال وجود دارد.
اولین دوره فستیوال کوچه در سال ۱۳۹۶ و همزمان با روز بوشهر (۱۸ اسفند) از تاریخ ۱۹ تا ۲۵ اسفند در این شهر زیبای جنوبی برگزار شد که مورد استقبال مردم قرار گرفت.
در سال های بعد گروه های مختلف موسیقی به بوشهر آمدند و برنامه ها را اجرا کردند. بروز برخی رفتارها از جمله نداشتن حجاب مناسب از سوی برخی شرکت کنندگان رقص و پایکوبی و… موجب ناراحتی و نگرانی در بین مردم بوشهر شده است.
طی روزهای گذشته و به دنبال جدی تر شدن اجرای برنامه های فستیوال کوچه برخی از مخالفان و موافقان به بیان دیدگاه های خود در مورد برگزاری یا عدم برگزاری این فستیوال پرداخته اند.
فستیوال کوچه باید معرف فرهنگ بوشهر باشد
عضو شورای اسلامی شهر بوشهر در گفتگو با خبرنگار آنلاین به برگزاری رویداد موسیقی در بوشهر اشاره و اظهار کرد: استان بوشهر دارای ظرفیت های بسیار بالایی در حوزه فرهنگی و هنری است.
شهناز پولادی با تاکید بر لزوم معرفی فرهنگ و ادب اصیل بوشهری در فستیوال کوچه بیان کرد: این رویداد در عرصه ملی و بین المللی جریانی را به راه می اندازد که متأسفانه آسیب شناسی آن تا کنون به درستی مورد توجه قرار نگرفته است.
وی ضمن تاکید بر دوراندیشی و تدبیر مناسب برای حل مشکلات افزود: مسئولان اجرای این فستیوال افراد بومی همین مرز و بوم هستند و در گذشته در جلساتی که با آنها برگزار کرده ایم بر لزوم توجه به مسائل اجتماعی و فرهنگی تاکید داشته اند.
عضو شورای شهر بوشهر خاطرنشان کرد: فستیوال کوچه به عنوان یک رویداد فرهنگی باید به گونه ای اجرا شود که مردم متدین و مذهبی بوشهر را در مقابل ارزش های ملی جامعه قرار ندهد و از دو قطبی کردن جامعه پرهیز شود و لازمه این جریان تدبیر و دوراندیشی متولیان فستیوال کوچه را می طلبد.
پولادی تاکید کرد: چیزی که در فستیوال کوچه معرفی می شود باید هویت و فرهنگ بوشهر را به درستی نمایش دهد و از ایجاد شکاف های اجتماعی جلوگیری کند.
لزوم برخورد با برنامه های ساختارشکنانه
یکی از فعالان فرهنگی استان بوشهر به خبرنگار آنلاین گفت: موسیقی نیز باید همچون سایر هنرها در فضای قانونی و بدون غوغا سالاری در خدمت مردم باشد و ملعبه دست ساختار شکنان حریم اخلاقی مردم قرار نگیرد.
نصرالله شفیعی با اشاره به واکنش های منفی نسبت به فستیوال کوچه در شهر بوشهر خاطرنشان کرد: در سال های گذشته در این فستیوال شاهد ناهنجاری ها ساختارشکنی ها و رفتارهایی بودیم که به هیچ وجه در شأن مردم شهر بوشهر نبود.
وی تصریح کرد: اگر به دنبال اجرای موسیقی محلی هستید می توانید در سالن های رسمی طبق ضوابط اجرا کنید؛ چرا آن را به فضایی دیگر می برید که حتی به علت قدیمی بودن آن از نظر استحکام نیز ممکن است برای مردم خطر آفرین باشد.
شفیعی با بیان اینکه کسی با شادی مردم مخالف نیست افزود: آنچه مردم را از این برنامه ها عصبانی کرده و ممکن است واکنش نشان دهند و این واکنش ها فضای جامعه را دچار مشکلات کند سوءاستفاده از این برنامه ها است که به دنبال ابتذال هنجارشکنی و لودگی هستند.
وی افزود: تاکنون صدها کنسرت در محیط های استاندارد هنری برگزار شده و هیچ مشکلی هم ایجاد نشده است. توصیه و تأکید مشفقانه به مسئولان و مجریان این برنامه ها این است که در اجرای برنامه های خود تجدید نظر کنید و اجرای موسیقی را در سالن های رسمی که می تواند بدون حواشی ساختارشکنانه باشد اجرا کنند.
انتقاد از برگزاری فستیوال «کوچه »
امام جمعه دشتستان نیز در خطبه های نماز جمعه با اشاره به برنامه ریزی برای برگزاری فستیوال «کوچه » در بوشهر اظهار کرد: متأسفانه در سرزمین غیرت و مقاومت جایی که شهید رئیس علی دلواری و شهید نادر مهدوی برای دفاع از شرافت این خاک جان دادند امروز شاهد اجرای فستیوالی هستیم که نه تنها نشانی از فرهنگ اصیل بوشهر ندارد بلکه تبدیل به صحنه ای از ولنگاری ابتذال فرهنگی و بی حیایی شده است.
وی گفت: فستیوال «کوچه » با شعار کاذب خیام خوانی و ترویج فرهنگ سنتی و اصیل بوشهر بهانه ای شده برای ترویج اختلاط رقص کشف حجاب و شکستن خطوط قرمز شرع و عرف.
امام جمعه دشتستان اظهار کرد: آیا شهدای ما برای ترویج چنین ولنگاری هایی جان دادند یا حفظ ارزش های ایرانی و اسلامی؟ آیا غیرت مردم بوشهر اجازه می دهد به نام فرهنگ و به نام آنان ابتذال فساد و فحشاء و عبور از حدود الهی ترویج شود؟ مسئولان فرهنگی سیاسی و امنیتی استان باید جلوی این برنامه ها را بگیرند و اجازه ندهند صحنه های ابتذال سال گذشته تکرار شود.
فستیوال کوچه و کارآفرینی فرهنگی
مرتضی پروانه مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان بوشهر در یادداشتی عنوان کرد: یکی از نمونه های موفق کارآفرینی فرهنگی در ایران «فستیوال موسیقی کوچه» در شهر بوشهر است؛ رویدادی که با تکیه بر فرهنگ بومی توانسته به فرصتی برای اشتغال زایی برندسازی شهری و ارتقای سرمایه اجتماعی تبدیل شود.
وی اضافه کرد: از جمله نقاط قوت این فستیوال بهره گیری هوشمندانه از سرمایه فرهنگی بومی است. موسیقی جنوب نظیر نی انبان و شروه همراه با آئین های دریایی محتوای اصلی این جشنواره را شکل داده اند. علاوه بر آن بازنمایی خوراک پوشش و هنرهای محلی در قالب رویدادهای متنوع جذابیت آن را دوچندان کرده است.
پروانه بیان کرد: این فستیوال بستری برای توسعه اقتصاد خلاق در منطقه نیز فراهم کرده است؛ فروش صنایع دستی سوغات و خدمات هنری و نیز زمینه سازی برای ظهور استارت آپ های خلاق در حوزه هایی همچون گردشگری آموزش موسیقی و تولید محتوا از جمله نتایج ملموس آن است. همچنین ایجاد امکان شبکه سازی میان هنرمندان محلی با فعالان ملی و بین المللی و هم افزایی میان نهادهای فرهنگی بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد از دیگر مزایای این رویداد به شمار می رود.
وی گفت: فستیوال کیچه (کوچه) ظرفیت بالایی برای توسعه کارآفرینی مبتنی بر مکان دارد؛ چراکه از فضاهای عمومی و تاریخی شهر بهره می برد و می تواند نقش مهمی در بازآفرینی شهری ایفا کند. این فستیوال همچنین می تواند بوشهر را به عنوان یک مقصد فرهنگی بین المللی در حوزه موسیقی و آئین های محلی مطرح سازد. گسترش کسب وکارهای خلاق تولید مستند آلبوم محصولات فرهنگی و حتی پوشاک و دکور سنتی به همراه اشتغال زایی غیرمستقیم در بخش هایی چون حمل ونقل غذا و بوم گردی نیز از چشم اندازهای روشن آن است.
فستیوال کوچه در حالی به استقبال دوره جدید خود می رود که هم امیدها و هم نگرانی ها در مورد آن وجود دارد. موفقیت این فستیوال در گرو تعامل سازنده برگزارکنندگان هنرمندان مسئولان و مردم است.
مردم استان بوشهر لقب پایتخت قرآنی و پایتخت مقاومت را یدک می کشند و در فرهنگ مردم این استان برهنگی و ابتذال جایی ندارد. انتظار می رود که در برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری نگاه ویژه ای به فرهنگ اصیل بوشهری صورت گیرد تا شاهد بروز رفتارهای ناهنجار و ساختارشکنانه نباشیم.
برنامه ریزی ها و پیش بینی ها برای برگزاری چنین رویدادهایی باید به گونه ای باشد که هم مردم بتوانند از حضور در این فضا استفاده کنند و هم اینکه یک رویداد فرهنگی به مخالف خود یعنی ضد فرهنگ تبدیل نشود.