قزاقستان؛ یخبندان آسیایی

قزاقستان پهناورترین کشور محصور در خشکی جهان و نهمین کشور بزرگ کره زمین سرزمینی است که در قلب اوراسیا پلی میان شرق و غرب قرار گرفته است. این کشور با دشت های وسیع استپی کوهستان های سر به فلک کشیده و دریاچه های پهناور جغرافیای متنوعی دارد که هر بخش آن حکایتی خاص خود را روایت می کند. عنوان «یخبندان آسیایی» شاید تصویری از زمستان های بسیار سرد و طولانی قزاقستان را به ذهن متبادر کند اما این سرزمین بسیار فراتر از آب و هوای سرد خود است. قزاقستان با تاریخی غنی که ریشه در تمدن های باستانی و فرهنگ های کوچ نشینی دارد مردمی با تنوع قومی و فرهنگی چشمگیر اقتصادی مبتنی بر منابع طبیعی فراوان و شهرهای مدرن و پویا مقصدی جذاب برای آشنایی با آسیای مرکزی است. اگر به دنبال درک عمیق تر این کشور پهناور و کشف ابعاد مختلف آن هستید از تاریخ پر فراز و نشیب و جغرافیای گسترده گرفته تا فرهنگ مردم وضعیت اقتصادی و سیاسی شهرهای مهم و راهنمای جامع سفر این محتوا به شما کمک خواهد کرد تا تصویری کامل و دقیق از قزاقستان در ذهن داشته باشید و برای سفر یا مطالعه بیشتر درباره آن آماده شوید.

درباره کشور قزاقستان

جمهوری قزاقستان که در بخش وسیعی از آسیای مرکزی و قسمتی در اروپای شرقی واقع شده با مساحتی بیش از ۲.۷ میلیون کیلومتر مربع به عنوان نهمین کشور بزرگ جهان شناخته می شود. این کشور که بزرگترین کشور محصور در خشکی دنیا است از شمال با روسیه از شرق با چین از جنوب شرقی با قرقیزستان از جنوب با ازبکستان و از جنوب غربی با ترکمنستان و دریای خزر مرز مشترک دارد. قزاقستان با جمعیتی بالغ بر ۲۰ میلیون نفر یکی از کم تراکم ترین کشورهای جهان از نظر جمعیتی محسوب می شود. پایتخت این کشور شهر آستانه است در حالی که آلماتی به عنوان بزرگترین شهر و مرکز فرهنگی و اقتصادی آن شناخته می شود. قزاقستان سرزمینی با تنوع جغرافیایی از استپ های پهناور بیابان ها و کوهستان ها است که این تنوع در فرهنگ و زندگی مردم آن نیز بازتاب یافته است. این کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ استقلال خود را به دست آورد و از آن زمان به یکی از بازیگران مهم در منطقه آسیای مرکزی تبدیل شده است.

تاریخ

تاریخ قزاقستان ریشه در هزاران سال پیش دارد زمانی که اقوام کوچ نشین مختلفی از جمله سکاها و بعدها قبایل ترک تبار در این سرزمین پهناور زندگی می کردند. در سده سیزدهم میلادی این منطقه تحت تسلط امپراتوری مغول به رهبری چنگیزخان قرار گرفت و پس از فروپاشی آن بخش هایی از آن جزو اردوی زرین شد. خانات قزاق در قرن پانزدهم میلادی به عنوان یک نهاد سیاسی مستقل برای قزاق ها شکل گرفت اما در قرن هجدهم به تدریج تحت نفوذ امپراتوری روسیه قرار گرفت. الحاق کامل قزاقستان به امپراتوری روسیه در اواسط قرن نوزدهم پایان یافت. پس از انقلاب اکتبر و تشکیل اتحاد جماهیر شوروی قزاقستان در سال ۱۹۳۶ به یکی از جمهوری های شوروی تبدیل شد. دوره شوروی شاهد تغییرات عمیقی در جامعه قزاقستان بود از جمله اسکان اجباری عشایر صنعتی شدن و سرکوب های سیاسی. در ۱۶ دسامبر ۱۹۹۱ قزاقستان به عنوان آخرین جمهوری شوروی استقلال خود را اعلام کرد و فصل جدیدی در تاریخ این سرزمین آغاز شد.

جغرافیا

قزاقستان با وسعت ۲,۷۲۴,۹۰۰ کیلومتر مربع طیف وسیعی از چشم اندازهای جغرافیایی را در بر می گیرد. بخش عمده این کشور را دشت های وسیع استپی تشکیل می دهند که به دشت قزاق معروف است و بزرگترین منطقه استپی خشک در جهان محسوب می شود. در جنوب و شرق رشته کوه های تیان شان و آلتای قرار دارند که مرزهای طبیعی با قرقیزستان و چین را شکل می دهند و قله های بلند و یخچال های طبیعی را در خود جای داده اند. بخش غربی کشور به دریای خزر محدود می شود و در جنوب آن بیابان های قزل قوم و قره قوم قرار دارند. قزاقستان دارای سیستم رودخانه ای و دریاچه ای قابل توجهی است هرچند بسیاری از این منابع آبی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی قرار گرفته اند مانند دریاچه آرال که بخش قزاقی آن به شدت کوچک شده است. رودخانه های مهمی چون سیردریا ایلی ایرتیش و اورال و دریاچه هایی نظیر بالخاش از دیگر ویژگی های جغرافیایی این کشور هستند. دره چارین در جنوب شرقی قزاقستان نیز با صخره های سرخ رنگ و شکل های منحصربه فرد خود یکی از عجایب طبیعی این سرزمین به شمار می رود.

آب و هوای قزاقستان

آب و هوای قزاقستان از نوع قاره ای شدید است که با تابستان های گرم و زمستان های بسیار سرد مشخص می شود. این ویژگی آب و هوایی به ویژه در مناطق شمالی و مرکزی شدت بیشتری دارد و باعث شده تا این کشور در فهرست سردترین کشورهای جهان قرار گیرد که با عنوان «یخبندان آسیایی» نیز همخوانی دارد. میانگین دمای زمستان در بسیاری از مناطق بین ۲۰- تا ۳۵- درجه سانتی گراد متغیر است و دماهای پایین تر از ۵۰- درجه سانتی گراد نیز در تاریخ ثبت شده است. این سرمای سوزان و طولانی با یخبندان و بارش برف همراه است. در مقابل تابستان ها می توانند بسیار گرم باشند به خصوص در مناطق جنوبی و بیابانی که دما گاهی از ۴۰ درجه سانتی گراد نیز فراتر می رود. میزان بارندگی در قزاقستان نسبتاً کم است و بیشتر اراضی در شرایط خشک یا نیمه خشک قرار دارند. این تضاد شدید دمایی بین فصول یکی از ویژگی های بارز اقلیم قزاقستان است که زندگی و کشاورزی را در این کشور تحت تاثیر قرار می دهد.

مردم و فرهنگ

قزاقستان کشوری چندقومیتی و چندفرهنگی است که این تنوع بافت اجتماعی و فرهنگی آن را غنا بخشیده است. قزاق ها اکثریت جمعیت را تشکیل می دهند اما اقلیت های قابل توجهی از روس ها ازبک ها اوکراینی ها اویغورها آلمانی ها تاتارها و اقوام دیگر نیز در این کشور زندگی می کنند. زبان قزاقی زبان رسمی و ملی کشور است در حالی که زبان روسی به عنوان زبان ارتباطات بین المللی و میان قومی نقش مهمی ایفا می کند. از نظر مذهب اکثریت مردم مسلمان هستند اما جامعه مسیحی بزرگی نیز وجود دارد که عمدتاً پیروان کلیسای ارتدکس شرقی هستند. فرهنگ قزاقستان ترکیبی از سنت های کوچ نشینی قزاق و تاثیرات فرهنگ های دیگر به ویژه فرهنگ روسی است. موسیقی رقص شعر فولکلور و صنایع دستی سنتی مانند بافت فرش و نمد بخش مهمی از هویت فرهنگی قزاق ها را تشکیل می دهند. در کنار این سنت ها هنرهای غربی مانند تئاتر موسیقی کلاسیک و باله نیز در شهرهای بزرگ رونق دارند و قزاقستان در سال های اخیر در عرصه بین المللی نیز دستاوردهایی در زمینه هنر و فرهنگ داشته است. حضور جوامع مختلف قومی از جمله جامعه کوچکی از آذربایجانی های ایرانی تبار در شهر مرکه به این تنوع فرهنگی افزوده است.

زبان

زبان رسمی و ملی کشور قزاقستان زبان قزاقی است که از شاخه زبان های ترکی تبار شرقی محسوب می شود و ارتباط نزدیکی با زبان قرقیزی دارد. در کنار زبان قزاقی زبان روسی نیز جایگاه ویژه ای دارد و طبق قانون اساسی به عنوان زبان ارتباطات بین المللی مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل سابقه تاریخی و حضور طولانی مدت روس ها و دیگر اقوام در این سرزمین زبان روسی به طور گسترده در ادارات آموزش عالی رسانه ها و زندگی روزمره به خصوص در شهرهای بزرگ و مناطق شمالی رایج است. علاوه بر این دو زبان اصلی اقلیت های قومی مختلف در قزاقستان به زبان های مادری خود مانند ازبکی اویغوری اوکراینی آلمانی و تاتاری نیز صحبت می کنند. دولت قزاقستان در سال های اخیر برنامه ای را برای گذار از الفبای سیریلیک (که در دوره شوروی رایج شد) به الفبای لاتین برای زبان قزاقی آغاز کرده است. این تغییر با هدف تسهیل ارتباطات بین المللی و تقویت هویت ملی انجام می شود هرچند چالش ها و بحث هایی را نیز به همراه داشته است. زبان فارسی نیز به لحاظ تاریخی تاثیراتی بر زبان قزاقی و نام های جغرافیایی در این منطقه داشته است.

اقتصاد

اقتصاد قزاقستان بزرگترین و پویاترین اقتصاد در میان کشورهای آسیای مرکزی است و بخش قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی منطقه را به خود اختصاص داده است. اقتصاد این کشور به شدت به منابع طبیعی غنی آن وابسته است. قزاقستان از نظر ذخایر نفت و گاز طبیعی در میان کشورهای پیشرو جهان قرار دارد و صادرات انرژی بخش عمده ای از درآمدهای ارزی آن را تشکیل می دهد. علاوه بر هیدروکربن ها این کشور دارای ذخایر عظیم اورانیوم (بزرگترین تولیدکننده جهان) کروم روی سرب مس آهن زغال سنگ و طلا نیز می باشد. پس از استقلال قزاقستان توانست مقادیر زیادی سرمایه گذاری خارجی به ویژه در بخش انرژی جذب کند که به رشد اقتصادی سریع آن کمک کرد. با این حال وابستگی به قیمت های جهانی نفت اقتصاد قزاقستان را در برابر نوسانات بازار آسیب پذیر کرده است. دولت تلاش هایی را برای متنوع سازی اقتصاد و توسعه بخش های غیرنفتی مانند کشاورزی حمل و نقل و خدمات آغاز کرده است. واحد پول رسمی قزاقستان تنگه (KZT) است. درآمد سرانه در قزاقستان نسبت به سایر کشورهای آسیای مرکزی بالاتر است هرچند توزیع ثروت نابرابری هایی دارد.

سیاست

نظام سیاسی قزاقستان یک جمهوری ریاست محور است. رئیس جمهور در راس کشور و دولت قرار دارد و دارای اختیارات گسترده ای است. نورسلطان نظربایف اولین رئیس جمهور قزاقستان پس از استقلال به مدت نزدیک به ۳۰ سال در قدرت باقی ماند و نقش محوری در شکل گیری دولت مدرن قزاقستان ایفا کرد. در سال ۲۰۱۹ او از سمت خود استعفا داد و قاسم جومارت توقایف جانشین وی شد. اگرچه قزاقستان رسماً یک جمهوری دموکراتیک است اما برخی سازمان های بین المللی و ناظران نظام حکومتی آن را اقتدارگرا توصیف می کنند و نگرانی هایی درباره وضعیت حقوق بشر و آزادی های سیاسی در این کشور وجود دارد. قدرت اجرایی در دست دولت به ریاست نخست وزیر است که توسط رئیس جمهور منصوب می شود و قدرت قانون گذاری به عهده پارلمان است که شامل دو مجلس سنا و مجلس ماژیلیس (مجلس سفلا) است. دولت قزاقستان بر حفظ ثبات سیاسی و اجتماعی تاکید دارد و با هرگونه ناآرامی یا اعتراض به شدت برخورد می کند مانند سرکوب اعتراضات کارگران نفت در سال ۲۰۱۱ و ناآرامی های گسترده تر در ژانویه ۲۰۲۲. قزاقستان عضو سازمان های بین المللی متعددی از جمله سازمان ملل متحد سازمان همکاری شانگهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان دولت های ترک است.

شهرهای مهم قزاقستان

قزاقستان دارای چندین شهر مهم است که هر یک نقش خاصی در زندگی اقتصادی فرهنگی و سیاسی کشور ایفا می کنند. این شهرها به ویژه آلماتی و آستانه مراکز اصلی فعالیت های تجاری صنعتی آموزشی و گردشگری هستند و چهره مدرن قزاقستان را به نمایش می گذارند. علاوه بر این شهرهایی مانند شمکند قراغندی و آتیراو نیز از اهمیت منطقه ای و اقتصادی بالایی برخوردارند. توسعه شهرنشینی در قزاقستان به ویژه پس از استقلال سرعت گرفته و با سرمایه گذاری های قابل توجهی در زیرساخت ها و معماری مدرن همراه بوده است. این شهرها با وجود تفاوت های اقلیمی و جغرافیایی همگی بازتابی از ترکیب تاریخ فرهنگ و آرزوهای آینده قزاقستان هستند و هر یک جاذبه های خاص خود را برای بازدیدکنندگان و ساکنان دارند. در ادامه به معرفی سه شهر مهم این کشور می پردازیم.

آلماتی

آلماتی که تا سال ۱۹۹۷ پایتخت قزاقستان بود همچنان بزرگترین شهر و مرکز فرهنگی مالی و اقتصادی این کشور محسوب می شود. این شهر در جنوب شرقی قزاقستان و در دامنه کوهستان های زیبای تیان شان قرار گرفته است. نام «آلماتی» ریشه در واژه قزاقی «آلما» به معنی سیب دارد و این منطقه به دلیل وجود گونه های بومی سیب شهرت دارد. آلماتی شهری سرسبز با خیابان های عریض پارک های متعدد و فواره های زیبا است. این شهر ترکیبی از معماری دوره شوروی و ساختمان های مدرن را به نمایش می گذارد. جاذبه های اصلی آلماتی شامل پیست اسکیت روی یخ مدئو (Medeu) کوه کک تپه (Kok Tobe) با چشم انداز پانورامیک شهر پارک پانفیلوف و کلیسای چوبی زنکوف (Zenkov Cathedral) است. آلماتی با دانشگاه ها موزه ها تئاترها و مراکز خرید متعدد فضایی پویا و بین المللی دارد و به عنوان دروازه ورود به کوهستان های اطراف مقصدی محبوب برای علاقه مندان به طبیعت گردی و ورزش های زمستانی است.

آستانه

آستانه (که برای مدتی نورسلطان نامیده می شد و اکنون دوباره آستانه نامیده می شود) پایتخت فعلی قزاقستان در سال ۱۹۹۷ جایگزین آلماتی شد. این شهر در منطقه استپی و بادخیز شمال مرکزی قزاقستان واقع شده است. انتخاب آستانه به عنوان پایتخت جدید دلایل متعددی داشت از جمله موقعیت مرکزی تر فاصله گرفتن از منطقه زلزله خیز آلماتی و اهداف توسعه ای و ژئوپلیتیکی برای تقویت حضور قزاق ها در شمال کشور. آستانه در مدت کوتاهی با سرمایه گذاری های عظیم و طراحی معماران بین المللی به یک شهر مدرن و با معماری چشمگیر تبدیل شده است. این شهر مملو از ساختمان های دولتی برج های بلند مراکز خرید بزرگ و اماکن دیدنی با طراحی های منحصربه فرد است. نماد شهر برج بایترک (Bayterek Tower) است که نمایانگر درختی افسانه ای در فرهنگ قزاق است. خان شاطر (Khan Shatyr) یک مرکز تفریحی و خرید بزرگ زیر یک چادر شفاف و کاخ صلح و آشتی (Pyramid of Peace and Accord) از دیگر ساختمان های شاخص آستانه هستند. آب و هوای آستانه بسیار سرد و خشک است و زمستان های طولانی و بادخیز دارد.

شمکند

شمکند سومین شهر بزرگ قزاقستان از نظر جمعیت در جنوب این کشور و در نزدیکی مرز ازبکستان قرار دارد. این شهر یکی از قدیمی ترین شهرهای قزاقستان است و تاریخ آن به قرن دوازدهم میلادی بازمی گردد زمانی که به عنوان کاروانسرایی در مسیر جاده ابریشم و برای حفاظت از شهر مهم اسپیجاب (سایرام امروزی در نزدیکی شمکند) تاسیس شد. شمکند در طول تاریخ تحت حاکمیت قدرت های مختلفی از جمله خانات بخارا خانات خوقند و امپراتوری روسیه قرار گرفت. این شهر امروزه یک مرکز صنعتی و فرهنگی مهم در جنوب قزاقستان است و به دلیل موقعیت جغرافیایی خود تاثیرات فرهنگی ازبکستان نیز در آن مشهود است. شمکند نسبت به آلماتی و آستانه فضای سنتی تری دارد و به عنوان نقطه شروعی برای بازدید از شهرهای تاریخی منطقه مانند ترکستان (محل آرامگاه خواجه احمد یسوی) و سایرام شناخته می شود. پارک ها موزه ها و بازارهای محلی از جمله جاذبه های شمکند هستند.

راهنمای سفر به قزاقستان

سفر به قزاقستان تجربه ای منحصربه فرد از کشف سرزمین های وسیع فرهنگ های متنوع و شهرهای مدرن است. این کشور با وجود وسعت زیاد و تنوع جغرافیایی گزینه های متعددی را برای انواع سلیقه ها فراهم می کند از ماجراجویی در طبیعت بکر گرفته تا بازدید از آثار تاریخی و آشنایی با زندگی شهری. برای برنامه ریزی یک سفر به یادماندنی به قزاقستان باید به نکات مختلفی توجه کرد از جمله جاذبه های دیدنی که می خواهید از آن ها بازدید کنید بهترین زمان سفر با توجه به شرایط آب و هوایی برآورد هزینه ها انتخاب اقامتگاه مناسب آشنایی با غذاهای محلی و سوغات و نحوه استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی. قزاقستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و وسعت خود نیازمند برنامه ریزی دقیق برای استفاده بهینه از زمان و منابع در طول سفر است. در ادامه به بررسی جزئیات بیشتری برای راهنمایی مسافران به این کشور می پردازیم.

جاذبه های دیدنی قزاقستان

قزاقستان گنجینه ای از جاذبه های دیدنی طبیعی و تاریخی را در خود جای داده است. از شگفتی های طبیعی می توان به دره چارین (Charyn Canyon) اشاره کرد که به دلیل صخره های شبیه به گرند کنیون آمریکا شهرت دارد. دریاچه های کوهستانی کلسای (Kolsai Lakes) و دریاچه بزرگ آلماتی (Big Almaty Lake) در نزدیکی آلماتی مناظری خیره کننده برای طبیعت گردی و عکاسی ارائه می دهند. تپه های آواخوان (Singing Dune) در پارک ملی آلتین امل (Altyn Emel) پدیده ای صوتی منحصربه فرد است. در حوزه تاریخی و فرهنگی آرامگاه خواجه احمد یسوی (Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi) در شهر ترکستان یک شاهکار معماری و میراث جهانی یونسکو است. سنگ نگاره های تامگالی (Tamgaly Petroglyphs) مجموعه ای از نقوش باستانی بر روی صخره ها گواهی بر تاریخ کهن این سرزمین هستند. در شهرهای بزرگ معماری مدرن به خصوص در آستانه با ساختمان هایی مانند برج بایترک و خان شاطر جلب توجه می کند. پایگاه فضایی بایکونور (Baikonur Cosmodrome) بزرگترین و قدیمی ترین پایگاه فضایی جهان نیز برای علاقه مندان به فضا یک جاذبه مهم محسوب می شود.

بهترین زمان سفر به قزاقستان

انتخاب بهترین زمان برای سفر به قزاقستان بستگی زیادی به مقاصد و علایق شما دارد. به طور کلی فصل بهار (اواخر فروردین تا اواخر خرداد) و پاییز (شهریور تا آبان) دلپذیرترین آب و هوا را در بیشتر مناطق کشور دارند. در این فصول دما معتدل تر است و طبیعت به خصوص در بهار سرسبز و دیدنی می شود. تابستان (تیر تا شهریور) در مناطق شمالی و کوهستانی مانند اطراف آلماتی زمان مناسبی برای فعالیت های فضای باز و کوهنوردی است اما در مناطق جنوبی و بیابانی هوا می تواند بسیار گرم و طاقت فرسا باشد. زمستان (آذر تا اسفند) در قزاقستان بسیار سرد است و با بارش برف سنگین همراه است. این فصل برای علاقه مندان به ورزش های زمستانی مانند اسکی در پیست های اطراف آلماتی مناسب است اما سفر به مناطق دیگر کشور در این زمان می تواند چالش برانگیز باشد. بنابراین برای بازدید از شهرها و جاذبه های اصلی بهار و پاییز توصیه می شوند در حالی که تابستان برای طبیعت گردی در ارتفاعات و زمستان برای ورزش های برفی مناسب است.

هزینه سفر به قزاقستان

هزینه سفر به قزاقستان می تواند بسته به سبک سفر مدت زمان اقامت و شهرهایی که بازدید می کنید متفاوت باشد. به طور کلی قزاقستان نسبت به کشورهای اروپای غربی یا آمریکای شمالی مقصد نسبتاً مقرون به صرفه تری برای سفر محسوب می شود اما ممکن است از برخی دیگر از کشورهای آسیای مرکزی گران تر باشد به خصوص در شهرهای بزرگ مانند آلماتی و آستانه. هزینه اقامتگاه غذا حمل و نقل و ورودی جاذبه ها از عوامل اصلی تعیین کننده هزینه ها هستند. برای یک سفر با بودجه متوسط می توانید انتظار داشته باشید که روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ دلار (یا معادل آن به تنگه) هزینه کنید که این مبلغ شامل اقامت در هتل های میان رده یا مهمان خانه ها صرف غذا در رستوران های محلی و استفاده از حمل و نقل عمومی یا تاکسی های اشتراکی باشد. سفر با قطار بین شهرها معمولاً مقرون به صرفه است اما پروازهای داخلی می توانند گران تر باشند. هزینه ورودی به برخی پارک های ملی و موزه ها نیز باید در نظر گرفته شود. برنامه ریزی قبلی و رزرو اقامتگاه به خصوص در فصول پرگردشگر می تواند به مدیریت بهتر هزینه ها کمک کند.

اقامتگاه ها و هتل ها در قزاقستان

گزینه های اقامتی در قزاقستان متنوع هستند و از هتل های لوکس بین المللی در شهرهای بزرگ تا مهمان خانه ها و هاستل های ارزان تر را شامل می شوند. در آلماتی و آستانه می توانید انواع هتل ها با درجه بندی های مختلف را پیدا کنید که خدمات و امکانات متنوعی ارائه می دهند. هتل های زنجیره ای بین المللی نیز در این شهرها حضور دارند. برای مسافرانی که به دنبال گزینه های اقتصادی تر هستند هاستل ها در شهرهای بزرگ انتخاب مناسبی هستند. در شهرهای کوچک تر و مناطق روستایی ممکن است تعداد هتل ها کمتر باشد اما مهمان خانه ها (Guesthouses) گزینه های خوبی برای اقامت فراهم می کنند و فرصتی برای آشنایی نزدیک تر با فرهنگ و مهمان نوازی محلی به شمار می روند. اجاره آپارتمان نیز از طریق پلتفرم های آنلاین در شهرهای بزرگ امکان پذیر است و می تواند برای اقامت های طولانی تر یا گروه های بزرگتر مناسب باشد. توصیه می شود به خصوص در فصول پرگردشگر اقامتگاه خود را از پیش رزرو کنید تا از در دسترس بودن و قیمت مناسب اطمینان حاصل کنید.

غذاهای محلی قزاقستان

آشپزی قزاقی ریشه در سنت های زندگی کوچ نشینی دارد و به همین دلیل غذاهای گوشتی جایگاه ویژه ای در آن دارند. گوشت اسب گوسفند و گاو از مواد اصلی تشکیل دهنده بسیاری از غذاها هستند. بش بارمک (Beshbarmak) که به معنی «پنج انگشت» است غذای ملی قزاقستان محسوب می شود و شامل گوشت آب پز (معمولاً اسب یا گوسفند) سرو شده با ورقه های پهن پاستا و پیاز است که به طور سنتی با دست خورده می شود. پلو (Plov) که در آسیای مرکزی رایج است در قزاقستان نیز با روش های مختلفی تهیه می شود و شامل برنج گوشت هویج پیاز و گاهی کشمش یا نخود است. لاگمان (Laghman) یک غذای رشته ای با گوشت و سبزیجات نیز محبوبیت زیادی دارد. بائورساکی (Baursaki) نوعی خمیر سرخ شده شبیه به دونات های کوچک به عنوان نان در کنار غذاها سرو می شود. محصولات لبنی تخمیری مانند کومیز (Kumis – شیر مادیان تخمیر شده) و شو بات (Shubat – شیر شتر تخمیر شده) نیز نوشیدنی های سنتی قزاقی هستند. آشنایی با این غذاها بخشی از تجربه فرهنگی سفر به قزاقستان است.

سوغات کشور قزاقستان

هنگام سفر به قزاقستان می توانید سوغاتی های منحصربه فردی را برای خود یا دوستانتان تهیه کنید که بازتاب دهنده فرهنگ و هنر این سرزمین هستند. محصولات نمدی از جمله رایج ترین و اصیل ترین سوغاتی ها هستند. نمد در فرهنگ کوچ نشینی قزاق کاربرد فراوانی داشته و امروزه می توانید انواع مختلفی از محصولات نمدی مانند فرش های تزیینی کلاه کیف عروسک و ماکت های کوچک یورت (چادرهای سنتی) را پیدا کنید. صنایع دستی چوبی و سرامیکی با نقش و نگارهای سنتی قزاقی نیز گزینه های خوبی هستند. اگر به دنبال پوشاک یا تزیینات هستید عناصری از لباس های سنتی قزاقی یا جواهرات نقره با سنگ های فیروزه یا عقیق می توانند جذاب باشند. برای علاقه مندان به محصولات خوراکی شیرینی های محلی عسل کوهستان یا محصولاتی از گوشت اسب (مانند قاضی نوعی سوسیس سنتی) می توانند سوغاتی متفاوتی باشند البته باید به مقررات گمرکی کشور مقصد توجه داشت. بازارهای محلی در شهرهای بزرگ بهترین مکان برای پیدا کردن این سوغاتی ها و تجربه فضای بومی هستند.

حمل و نقل عمومی در قزاقستان

سیستم حمل و نقل در قزاقستان برای پوشش دادن فواصل طولانی بین شهرها و همچنین تردد درون شهری طراحی شده است. برای سفر بین شهرهای بزرگ و مناطق مختلف کشور قطار یکی از محبوب ترین و راحت ترین وسایل حمل و نقل است. شبکه ریلی قزاقستان گسترده است و قطارهای سریع السیر نیز در برخی مسیرها فعالیت می کنند. سفر با قطار فرصت خوبی برای دیدن مناظر وسیع استپی فراهم می کند. اتوبوس ها نیز برای مسافت های بین شهری به خصوص بین شهرهای نزدیکتر یا مناطق روستایی در دسترس هستند و معمولاً ارزان تر از قطار هستند اما زمان سفر طولانی تر است. پروازهای داخلی توسط شرکت های هواپیمایی قزاقستان شهرهای اصلی را به هم متصل می کنند و گزینه مناسبی برای صرفه جویی در زمان در مسافت های طولانی هستند. در داخل شهرها اتوبوس های شهری شبکه گسترده ای را پوشش می دهند. آلماتی تنها شهری است که دارای سیستم مترو است. تاکسی ها نیز به وفور در دسترس هستند و استفاده از اپلیکیشن های تاکسی آنلاین در شهرهای بزرگ رایج و معمولاً مقرون به صرفه تر است.

واحد پول قزاقستان چیست؟

واحد پول رسمی کشور قزاقستان تنگه (KZT) است. اسکناس ها و سکه های تنگه در گردش هستند.

متوسط درآمد در قزاقستان چقدر است؟

متوسط درآمد در قزاقستان نسبت به بسیاری از کشورهای آسیای مرکزی بالاتر است که نشان دهنده وضعیت اقتصادی بهتر این کشور در منطقه است هرچند تفاوت های منطقه ای و طبقاتی در درآمد وجود دارد.

قزاقستان در کدام قاره است؟

قزاقستان کشوری فراقاره ای است؛ بخش عمده قلمرو آن در آسیای مرکزی قرار دارد اما بخش کوچکی از غرب این کشور از نظر جغرافیایی در اروپای شرقی محسوب می شود.

آیا برای سفر به قزاقستان ویزا لازم است؟

نیاز به ویزا برای سفر به قزاقستان بستگی به ملیت شما دارد. شهروندان بسیاری از کشورها از جمله کشورهای مستقل مشترک المنابع و برخی کشورهای غربی می توانند بدون ویزا برای مدت مشخصی وارد قزاقستان شوند اما برای سایر ملیت ها دریافت ویزا قبل از سفر ضروری است.

دکمه بازگشت به بالا