پیست های اسکی تهران : فرار از هیاهو به آغوش سفید کوهستان

بوی تند بنزین و صدای بوق ممتد ماشین ها توی سرت می پیچد دلت هوای تازه می خواهد و چشم هایت تشنه ی دیدن سپیدی بی پایان برف است. آن بالا جایی نه چندان دور از همین تهران شلوغ کوه های البرز با سخاوت تمام دامان سپیدشان را پهن کرده اند و تو را به یک ماجراجویی زمستانی فراموش نشدنی فرا می خوانند. پیست های اسکی تهران فقط مکانی برای ورزش نیستند آن ها دروازه ای هستند به دنیایی دیگر؛ دنیایی پر از سکوت آرامش بخش کوهستان هیجان سر خوردن روی برف و لذت نفس کشیدن در هوای پاک و سرد.

یادم می آید اولین باری که تصمیم گرفتم دل به دریا بزنم و اسکی را امتحان کنم. راستش را بخواهید کمی ترسیده بودم. فکر سر خوردن با سرعت روی سطحی لغزنده آن هم در ارتفاعات کمی دلهره آور بود. اما وسوسه ی تجربه کردن آن حس رهایی و پرواز روی برف قوی تر از ترسم بود. حالا سال ها از آن روز می گذرد و هر زمستان بی صبرانه منتظر اولین بارش برف درست و حسابی می شوم تا دوباره راهی این بهشت های سپید شوم. می خواهم شما را هم با خودم به سفری در میان بهترین پیست های اسکی تهران ببرم از خاطراتم بگویم و نکاتی را به اشتراک بگذارم که شاید به کارتان بیاید. آماده اید؟ پس لباس گرمتان را بپوشید کلاه و دستکش را فراموش نکنید و با من همراه شوید!

پیست های اسکی تهران

توچال : اسکی با چشم انداز پایتخت

پیست اسکی توچال برای من حکم حیاط خلوت زمستانی تهران را دارد. نزدیک ترین پیست اسکی به تهران است و همین دسترسی آسان آن را به گزینه ای عالی برای فرارهای یک روزه از شلوغی شهر تبدیل کرده است. تصور کنید فقط چند کیلومتر آن طرف تر از هیاهوی میدان تجریش می توانید خودتان را در آغوش کوهستان و برف پیدا کنید!

چطور به توچال برویم؟
راحت ترین راه استفاده از خودروی شخصی و رفتن به انتهای خیابان ولنجک است. پارکینگ مجموعه تله کابین معمولا جای کافی دارد. از آنجا یک مسیر پیاده روی دلپذیر حدود ۲ کیلومتری به نام “جاده سلامتی” شما را به ایستگاه اول تله کابین توچال می رساند. البته اگر حوصله پیاده روی ندارید می توانید از ماشین های برقی کرایه ای هم استفاده کنید. اگر هم اهل وسایل نقلیه عمومی هستید با مترو به ایستگاه تجریش بروید و از آنجا با تاکسی یا مینی بوس خودتان را به ولنجک برسانید.

تجربه ی تله کابین سواری :
سوار شدن به تله کابین توچال خودش یک تفریح جداگانه است. با بالا رفتن از ایستگاه اول (ارتفاع ۱۹۰۰ متر) به سمت ایستگاه هفتم (ارتفاع ۳۶۸۰ متر) منظره ی تهران زیر پایتان رفته رفته کوچک تر و محوتر می شود و جای آن را چشم انداز بی نظیر کوه های البرز می گیرد. این مسیر یکی از طولانی ترین خطوط تله کابین دنیا است و حدود ۸۰ دقیقه (رفت و برگشت) طول می کشد. اگر در روزی که هوا صاف است و خبری از آلودگی نیست به توچال بروید منظره پانورامای تهران از ایستگاه هفتم نفس تان را بند می آورد!

پیست های اسکی توچال :
توچال سه پیست اصلی دارد :

  1. پیست قله (ایستگاه هفتم) : این پیست از پایین قله توچال (حدود ۳۸۵۰ متر) شروع شده و تا نزدیکی هتل توچال (حدود ۳۵۵۰ متر) ادامه دارد. طول آن حدود ۱۲۰۰ متر است و بیشتر مناسب اسکی بازان حرفه ای است. یک تله سیژ و یک تله اسکی هم در این مسیر فعال هستند.
  2. پیست دامنه غربی (ایستگاه هفتم) : این پیست کوتاه تر (حدود ۹۰۰ متر) و با شیب ملایم تر برای افراد مبتدی و متوسط مناسب تر است.
  3. پیست ایستگاه هفتم به پنجم : این پیست جدیدتر و طولانی تر (حدود ۵۵۰۰ متر) است و پتانسیل زیادی برای توسعه دارد.

امکانات توچال :

  • مدرسه اسکی : اگر تازه کار هستید یا می خواهید تکنیک هایتان را بهتر کنید مربیان باتجربه مدرسه اسکی توچال در خدمت شما هستند. کلاس ها هم به صورت خصوصی و هم گروهی برگزار می شوند.
  • اجاره تجهیزات : نگران وسایل نباشید! در ایستگاه اول و هفتم می توانید ست کامل تجهیزات اسکی یا اسنوبورد (چوب اسکی/برد بوت باتوم) و حتی لباس و کلاه ایمنی را اجاره کنید. البته بهتر است تجهیزات را از ایستگاه اول اجاره کنید چون تنوع و موجودی بیشتری دارد.
  • هتل توچال : اگر دوست دارید شب را در ارتفاعات و کنار پیست بگذرانید هتل توچال (یکی از مرتفع ترین هتل های کوهستانی دنیا) با اتاق ها و سوئیت های مجهز گزینه ی خوبی است. که میتوانید به صورت آنلاین رزرو کنید
  • رستوران و کافه : بعد از چند ساعت اسکی هیچ چیز به اندازه ی یک نوشیدنی گرم یا یک وعده غذای خوشمزه در رستوران ایستگاه هفتم نمی چسبد.
  • تفریحات دیگر : توچال فقط برای اسکی نیست. سورتمه تهران زیپ لاین و مسیرهای پیاده روی و کوهنوردی هم از دیگر جذابیت های این مجموعه هستند.

بهترین زمان برای اسکی در توچال :


به لطف ارتفاع زیاد فصل اسکی در توچال معمولاً طولانی تر از سایر پیست هاست. از اواسط آبان ماه برف خوبی روی پیست می نشیند و تا اواسط خرداد ماه هم می توان در توچال اسکی کرد. البته اوج فصل و بهترین کیفیت برف معمولاً در ماه های دی و بهمن است.

هزینه ها (حدودی) :

  • بلیط ورودی پیست (شامل استفاده از بالابرها) : حدود ۴۴۰ تا ۵۴۰ هزار تومان برای یک روز کامل (بسته به روز هفته). (آخرین قیمت ها در آذر ۱۴۰۳)
  • اجاره ست کامل تجهیزات : حدود ۵۰۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان. (برآورد ۱۴۰۳)
  • کلاس آموزشی خصوصی : ساعتی حدود ۵۰۰ هزار تومان به بالا (بسته به درجه مربی).

نکته دوستانه : توچال به خصوص در روزهای تعطیل و آخر هفته ها (پنجشنبه و جمعه) بسیار شلوغ می شود. اگر به دنبال آرامش بیشتری هستید سعی کنید در اواسط هفته به آنجا بروید. همچنین قبل از حرکت حتماً وضعیت آب و هوا و باز بودن پیست را از طریق وب سایت یا تماس تلفنی چک کنید. باد شدید می تواند باعث تعطیلی تله کابین شود.

خاطره شخصی : اولین باری که در توچال اسکی کردم یک روز وسط هفته ی آفتابی در اواخر بهمن بود. پیست خلوت بود و برف عالی. حس سر خوردن روی دامنه با منظره ی تهران در دوردست چیزی بود که هیچ وقت فراموش نمی کنم. البته چند باری هم زمین خوردم اما لذت یادگیری و هیجانش به همه ی آن زمین خوردن ها می ارزید!

دیزین : نگین بین المللی البرز

وقتی صحبت از معتبرترین و بزرگترین پیست اسکی ایران و خاورمیانه می شود نام پیست اسکی دیزین می درخشد. دیزین اولین پیست اسکی ایران است که تاییدیه فدراسیون جهانی اسکی (FIS) را برای برگزاری مسابقات رسمی و بین المللی دریافت کرده و این نشان از کیفیت بالا و استاندارد بودن امکانات و پیست های آن دارد.

دیزین کجاست و چطور برویم؟
دیزین در شمال کوه های البرز بین استان تهران و البرز قرار دارد. دو مسیر اصلی برای رسیدن به دیزین از تهران وجود دارد :

  1. مسیر جاده چالوس : این مسیر حدود ۱۲۳ کیلومتر است و از زیباترین جاده های ایران می گذرد. بعد از گچسر باید به سمت دیزین بپیچید.
  2. مسیر شمشک : این مسیر کوتاه تر (حدود ۷۱ کیلومتر) است و از طریق لواسان و شمشک به دیزین می رسد. باید از اتوبان بابایی وارد جاده لواسان شوید و مسیر را تا شمشک و سپس دیزین ادامه دهید. این جاده کوهستانی و پر پیچ و خم است اما مناظر فوق العاده ای دارد.

نکته مهم : مسیر شمشک به دیزین در فصل زمستان به دلیل بارش برف سنگین و خطر بهمن اغلب مسدود است. قبل از حرکت حتماً از باز بودن این مسیر مطمئن شوید. در بیشتر مواقع جاده چالوس مسیر امن تر و مطمئن تری برای رسیدن به دیزین در زمستان است.

عظمت دیزین :
چیزی که دیزین را متمایز می کند وسعت و تنوع آن است. با ۲۳ پیست اسکی مختلف که از ارتفاع ۲۶۵۰ متری تا ۳۶۰۰ متری کشیده شده اند دیزین برای هر سطحی از اسکی باز از مبتدی تا حرفه ای ترین قهرمانان گزینه ای عالی دارد. شیب های متنوع مسیرهای طولانی و کیفیت برف پودری معروف دیزین (به خصوص در دامنه های شمالی) تجربه ای بی نظیر را رقم می زند.

بالابرها و امکانات دیزین :
دیزین مجموعه ای کامل از بالابرها را در اختیار دارد :

  • ۴ خط تله کابین
  • ۲ خط تله سیژ
  • ۹ تله اسکی بشقابی
  • ۷ تله اسکی چکشی

این تعداد بالا و تنوع بالابرها باعث می شود تا دسترسی به نقاط مختلف پیست آسان باشد و از تجمع و صف های طولانی جلوگیری شود (البته در روزهای اوج شلوغی باز هم ممکن است کمی معطل شوید).

امکانات رفاهی و تفریحی :

  • هتل ها و کلبه ها : دیزین دو هتل بزرگ (هتل دیزین ۱ و ۲) و ۱۹ کلبه (شاله) دارد که امکان اقامت چند روزه در دل کوهستان و کنار پیست را فراهم می کنند.
  • رستوران ها و کافه ها : ۵ رستوران با منوهای متنوع در نقاط مختلف پیست وجود دارد که می توانید برای استراحت و صرف غذا یا نوشیدنی به آن ها مراجعه کنید.
  • مدرسه اسکی : مربیان مجرب مدرسه اسکی دیزین آماده اند تا به شما در یادگیری یا بهبود مهارت های اسکی و اسنوبورد کمک کنند.
  • اجاره تجهیزات : فروشگاه های متعددی برای اجاره لوازم اسکی و اسنوبورد در محوطه وجود دارد.
  • پیست اسکی روی چمن : یکی از ویژگی های منحصربه فرد دیزین پیست اسکی روی چمن آن است که در فصل تابستان فعال است و تجربه ای متفاوت را ارائه می دهد.
  • سایر تفریحات : تیوپ سواری اسنوموبیل و حتی کوه پیمایی در تابستان از دیگر فعالیت های ممکن در دیزین است.

بهترین زمان برای اسکی در دیزین :
فصل اسکی در دیزین معمولاً از اوایل آذرماه آغاز می شود و به دلیل ارتفاع بالا و حجم برف مناسب تا اواسط اردیبهشت ماه و گاهی حتی اوایل خرداد ادامه پیدا می کند. بهترین کیفیت برف و ایده آل ترین شرایط برای اسکی معمولاً در ماه های دی بهمن و اسفند است.

هزینه ها (حدودی) :

  • بلیط ورودی پیست : حدود ۹۱۰ هزار تومان برای یک روز کامل (زمستان ۱۴۰۳).
  • اجاره تجهیزات : مشابه توچال بین ۵۰۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان.
  • کلاس آموزشی : مشابه توچال.
  • اقامت : هزینه اقامت در هتل ها و کلبه ها بسته به نوع اتاق و زمان رزرو متفاوت است.

نکته دوستانه : دیزین به دلیل شهرت و امکاناتش معمولاً شلوغ تر از پیست های دیگر است به خصوص در تعطیلات آخر هفته و تعطیلات رسمی (مثل نوروز). اگر می توانید برای تجربه ای آرام تر روزهای وسط هفته را انتخاب کنید. حتماً قبل از رفتن وضعیت جاده ها (به خصوص مسیر شمشک) و وضعیت آب و هوا را بررسی کنید.

خاطره شخصی : یکی از بهترین تجربه های اسکی من در دیزین اسکی در یک روز برفی بود. دانه های برف آرام می باریدند سکوت همه جا را فرا گرفته بود و تنها صدای اسکی های من روی برف پودری تازه شنیده می شد. حس معلق بودن و سر خوردن در آن فضای اثیری وصف ناپذیر بود. بعد از چند دور اسکی خودم را به یک سوپ داغ در رستوران چمن مهمان کردم و از پنجره به منظره ی کوه های سپیدپوش خیره شدم. آن روز فهمیدم چرا دیزین را بهشت اسکی بازان می نامند.

شمشک : اسکی در شب و هیجان برای حرفه ای ها

پیست اسکی شمشک یکی دیگر از قدیمی ترین و معتبرترین پیست های ایران در ۵۷ کیلومتری شمال شرقی تهران و در شهر شمشک (از توابع رودبار قصران) قرار دارد. شمشک بعد از دیزین دومین پیست بین المللی ایران است که در سال ۱۳۷۵ توسط فدراسیون جهانی اسکی به رسمیت شناخته شد.

چطور به شمشک برویم؟
بهترین مسیر دسترسی به شمشک از تهران از طریق اتوبان بابایی جاده لشگرک و سپس جاده فشم به سمت شمشک است. این مسیر کوهستانی و زیباست اما در زمستان نیازمند احتیاط و تجهیزات زمستانی (مانند زنجیر چرخ) است.

ویژگی های شمشک :
شمشک به داشتن شیب های تندتر نسبت به دیزین و توچال معروف است و به همین دلیل بیشتر مورد توجه اسکی بازان حرفه ای و نیمه حرفه ای قرار می گیرد. البته پیست های مناسب برای افراد مبتدی و متوسط هم در شمشک وجود دارد. ارتفاع پیست از ۲۵۵۰ متر تا ۳۰۵۰ متر متغیر است.

یکی از جذاب ترین ویژگی های شمشک امکان اسکی در شب است. پیست مهتاب با نورافکن های زرد رنگ روشن می شود و تجربه ای متفاوت و هیجان انگیز از اسکی زیر نور ستارگان را فراهم می کند. شمشک تنها پیست ایران است که چنین امکانی را به صورت منظم ارائه می دهد.

بالابرها و امکانات شمشک :

  • ۲ دستگاه تله سیژ
  • ۲ دستگاه تله اسکی بشقابی
  • ۲ دستگاه تله اسکی چکشی

این تعداد بالابر شاید به اندازه ی دیزین نباشد اما برای وسعت پیست کافی به نظر می رسد.

امکانات رفاهی :

  • هتل : شمشک دو هتل دارد از جمله هتل معروف بارین شمشک با معماری خاص و شبیه به خانه های اسکیموها و هتل جهانگردی شمشک.
  • رستوران و کافه : چهار رستوران در مجموعه وجود دارد که یکی از آن ها در بالای قله قرار گرفته و چشم انداز زیبایی دارد.
  • مدرسه اسکی و اجاره تجهیزات : مانند سایر پیست ها امکان آموزش و اجاره لوازم در شمشک نیز فراهم است.

بهترین زمان برای اسکی در شمشک :
فصل اسکی در شمشک معمولاً از اواخر آذر یا اوایل دی ماه شروع می شود و تا اواسط فروردین ماه ادامه دارد. به دلیل شیب بیشتر ممکن است برف در برخی نقاط زودتر آب شود.

هزینه ها (حدودی) :

  • بلیط ورودی پیست : شمشک معمولاً یکی از گران ترین بلیط ها را دارد. قیمت ها می تواند بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان یا بیشتر هم باشد. بلیط اسکی شبانه معمولا هزینه جداگانه ای دارد (حدود ۲۵۰ هزار تومان طبق برخی منابع قدیمی تر).
  • اجاره تجهیزات و کلاس : مشابه دیزین و توچال.

نکته دوستانه : اگر مبتدی هستید شاید شمشک بهترین گزینه برای شروع نباشد مگر اینکه از پیست های آموزشی و مربی استفاده کنید. اما اگر به دنبال هیجان و چالش بیشتر هستید شمشک انتخاب خوبی است. اسکی در شب را حتماً امتحان کنید تجربه ای فراموش نشدنی است! قبل از رفتن وضعیت جاده و هوا را چک کنید.

خاطره شخصی : یک شب سرد زمستانی با دوستانم به شمشک رفتیم تا اسکی شبانه را تجربه کنیم. هوا صاف بود و آسمان پر از ستاره. سکوت شب صدای باد و نور زرد رنگ نورافکن ها روی برف فضایی جادویی ساخته بود. سر خوردن در آن تاریکی و سکوت حسی از هیجان و ترس توامان داشت. بعد از اسکی دور هم در یکی از کافه ها جمع شدیم و با یک چای داغ خاطره ی آن شب خاص را ماندگار کردیم.

دربندسر : مدرن مجهز و محبوب

پیست اسکی دربندسر جدیدترین عضو خانواده پیست های بین المللی نزدیک تهران است که در سال ۱۳۶۱ افتتاح شده و به سرعت به یکی از محبوب ترین ها تبدیل شده است. این پیست در روستای دربندسر کمی بعد از شمشک (حدود ۶۰ کیلومتری شمال شرقی تهران) قرار دارد.

چطور به دربندسر برویم؟
مسیر دسترسی به دربندسر همان مسیر شمشک است : اتوبان بابایی جاده لشگرک فشم و سپس به سمت دربندسر.

ویژگی های دربندسر :
دربندسر به داشتن امکانات مدرن تر و فضای به روزتر نسبت به دیزین و شمشک شهرت دارد. این پیست خصوصی با سرمایه گذاری اسکی بازان پیشکسوت و علاقه مندان تاسیس شده است. یکی از ویژگی های مهم دربندسر مجهز بودن به دستگاه برف ساز است که باعث می شود فصل اسکی در این پیست کمی زودتر شروع شده و طولانی تر باشد حتی اگر بارش برف طبیعی کافی نباشد. ارتفاع پیست از ۲۶۷۰ متر تا ۳۵۷۰ متر است و برای همه سطوح از مبتدی تا حرفه ای مناسب است.

بالابرها و امکانات دربندسر :

  • تله کابین ۱۲ نفره
  • چندین تله سیژ (با طول های مختلف)
  • تله اسکی بشقابی
  • تله اسکی چکشی

وجود تله کابین مدرن یکی از نقاط قوت دربندسر است.

امکانات رفاهی :

  • مدرسه اسکی : مدرسه اسکی دربندسر با مربیان حرفه ای خدمات آموزشی خوبی ارائه می دهد.
  • رستوران ها و کافه ها : چندین کافه و رستوران با منوی متنوع در محوطه پیست وجود دارد.
  • اجاره تجهیزات : امکان اجاره لوازم اسکی و اسنوبورد فراهم است.
  • بهداری : مرکز درمانی مجهز برای رسیدگی به مصدومان احتمالی.
  • پیست شب : دربندسر نیز امکان اسکی در شب را فراهم کرده است.

بهترین زمان برای اسکی در دربندسر :
به لطف دستگاه های برف ساز دربندسر معمولاً از اواخر آذرماه بازگشایی می شود و تا اواخر اسفند ماه فعال است.

هزینه ها (حدودی) :

  • بلیط ورودی پیست : حدود ۷۰۰ هزار تومان برای روزهای عادی و بلیط VIP با قیمت بسیار بالاتر (حدود ۴.۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۳) نیز وجود دارد.
  • اجاره تجهیزات و کلاس : مشابه سایر پیست ها.

نکته دوستانه : دربندسر به دلیل امکانات جدیدتر و فضای جذابش به خصوص بین جوانان محبوبیت زیادی دارد و ممکن است در آخر هفته ها شلوغ باشد. اگر به دنبال تجربه ای مدرن تر هستید دربندسر گزینه خوبی است.

خاطره شخصی : یک بار که برای اسکی به دربندسر رفته بودم تحت تاثیر نظم و امکانات جدیدش قرار گرفتم. تله کابین سریع و راحت بود و کیفیت پیست ها عالی. در کافه ی بالای پیست با چند اسکی باز دیگر هم صحبت شدم و از تجربیاتشان شنیدم. فضای دوستانه و پرانرژی دربندسر آن روز را برایم خاطره انگیز کرد.

آبعلی : نوستالژی و اسکی برای همه

نمی توان از پیست های اسکی تهران گفت و نام پیست اسکی آبعلی را نیاورد. آبعلی قدیمی ترین پیست اسکی ایران است و برای بسیاری از تهرانی ها خاطرات اولین تجربه های اسکی و برف بازی با این پیست گره خورده است. آبعلی در ۷۵ کیلومتری شرق تهران در جاده هراز قرار دارد.

ویژگی های آبعلی :
آبعلی فضایی ساده تر و خودمانی تر نسبت به پیست های دیگر دارد. ارتفاع آن کمتر است (۲۴۰۰ تا ۲۶۵۰ متر) و شیب پیست ها ملایم تر است که آن را به گزینه ای عالی برای خانواده ها کودکان و افراد کاملاً مبتدی تبدیل می کند. آبعلی ۵ پیست مختلف دارد که برخی خصوصی و برخی عمومی (مربوط به شرکت نفت و تربیت بدنی) هستند.

امکانات آبعلی :

  • ۱ تله کابین
  • ۵ تله اسکی بشقابی
  • ۳ تله اسکی چکشی
  • ۱ تله سیژ
  • مدرسه اسکی : مدرسه اسکی آبعلی هم از قدیمی ترین هاست.
  • اجاره تجهیزات : امکان اجاره لوازم با قیمت مناسب تر وجود دارد.
  • رستوران : چندین رستوران محلی و ساده در اطراف پیست فعال هستند.
  • آبگرم : وجود چشمه آبگرم در نزدیکی آبعلی یکی دیگر از جاذبه های این منطقه است.

بهترین زمان برای اسکی در آبعلی :
فصل اسکی در آبعلی معمولاً از اواسط آذر شروع شده و تا اواخر اسفند ادامه دارد.

هزینه ها (حدودی) :
آبعلی معمولاً ارزان ترین پیست اسکی تهران است. هزینه بلیط و اجاره تجهیزات به مراتب کمتر از پیست های دیگر است (حدود ۱۵۰ تا ۴۰۰ هزار تومان برای بلیط طبق برخی منابع).

نکته دوستانه : اگر به دنبال زرق و برق و امکانات لوکس نیستید و می خواهید با هزینه ای کمتر یک روز شاد زمستانی را در کنار خانواده تجربه کنید آبعلی بهترین انتخاب است. فضای نوستالژیک و ساده ی آن حس خوبی دارد.

خاطره شخصی : دوران کودکی پدرم مرا برای اولین بار به آبعلی برد. هیجان سوار شدن بر تله اسکی بشقابی و تلاش برای حفظ تعادل روی چوب های اسکی بلندتر از قدم هنوز در خاطرم مانده است. آبعلی برای من یادآور خنده های کودکی برف بازی های بی پایان و اولین قدم ها در دنیای جذاب اسکی است.

نکاتی برای یک روز اسکی بی دردسر

حالا که با پیست های اصلی تهران آشنا شدیم بگذارید چند نکته ی کاربردی هم برایتان بگویم تا تجربه ی اسکی لذت بخش تری داشته باشید :

  • لباس مناسب : مهم ترین نکته! لباس های چند لایه بپوشید تا بتوانید با توجه به دمای هوا و فعالیت تان آن ها را کم یا زیاد کنید. لایه اول بهتر است بیس لایر (Base Layer) باشد که عرق را جذب و بدن را خشک نگه دارد. لایه های بعدی عایق (مانند پلار) و لایه بیرونی حتماً ضد آب و ضد باد (کاپشن و شلوار اسکی) باشد. دستکش گرم و ضد آب جوراب پشمی یا مخصوص اسکی (که گردش خون را مختل نکند) و کلاه گرم ضروری هستند.
  • کلاه ایمنی (هلمت) : چه مبتدی باشید چه حرفه ای استفاده از کلاه ایمنی اکیداً توصیه می شود. ایمنی همیشه حرف اول را می زند.
  • عینک اسکی : عینک های بزرگ اسکی (Goggles) نه تنها از چشمان شما در برابر اشعه UV خورشید (که در ارتفاعات و روی برف بسیار شدید است) محافظت می کنند بلکه جلوی باد و سوز سرما را هم می گیرند و دید بهتری به شما می دهند.
  • ضد آفتاب و بالم لب : شدت آفتاب در کوهستان حتی در روزهای ابری بسیار بالاست. حتماً از کرم ضد آفتاب با SPF بالا و بالم لب استفاده کنید.
  • آمادگی جسمانی : اسکی یک ورزش کامل است و عضلات زیادی را درگیر می کند. اگر آمادگی بدنی کافی نداشته باشید زود خسته می شوید و احتمال آسیب دیدگی بیشتر می شود. کمی نرمش و گرم کردن قبل از شروع اسکی ضروری است.
  • آب و خوراکی : حتماً با خودتان بطری آب داشته باشید و به طور مرتب آب بنوشید تا بدنتان دهیدراته نشود. مقداری خوراکی پرانرژی مانند شکلات تلخ آجیل یا میوه خشک هم همراه داشته باشید.
  • آموزش : اگر مبتدی هستید حتماً چند جلسه کلاس آموزشی بگیرید. یادگیری اصول اولیه از یک مربی مجرب نه تنها سرعت پیشرفت شما را بیشتر می کند بلکه از آسیب دیدگی های احتمالی و یادگیری عادات غلط جلوگیری می کند. خجالت نکشید همه از صفر شروع کرده اند!
  • انتخاب پیست مناسب : با توجه به سطح مهارتتان پیست مناسب را انتخاب کنید. شروع کردن از پیست های خیلی شلوغ یا با شیب تند می تواند دلسرد کننده باشد.
  • احترام به قوانین و دیگران : به علائم و تابلوهای راهنما در پیست توجه کنید سرعت خود را کنترل کنید و مراقب سایر اسکی بازان به خصوص افراد مبتدی و کودکان باشید.
  • بررسی وضعیت آب و هوا و جاده : این نکته را بارها تکرار کردم چون بسیار مهم است. قبل از حرکت آخرین وضعیت آب و هوا بارش برف احتمال باد شدید و وضعیت باز بودن جاده ها و پیست را چک کنید. وب سایت های هواشناسی و سایت یا صفحات اجتماعی خود پیست ها منابع خوبی هستند.

فراتر از اسکی : لذت های دیگر کوهستان

رفتن به پیست های اسکی فقط به معنی سر خوردن روی برف نیست. خود حضور در کوهستان نفس کشیدن در هوای پاک تماشای مناظر بدیع و سکوت آرامش بخش آن روح انسان را تازه می کند. می توانید ساعتی را فقط به پیاده روی روی برف اختصاص دهید عکس های زیبا بگیرید یا در کافه ای دنج بنشینید و با یک نوشیدنی گرم از تماشای اسکی بازان لذت ببرید.

فرهنگ پیست :
پیست های اسکی به خصوص در نزدیکی تهران محل تجمع افراد مختلف با سبک ها و سلیقه های گوناگون است. این فضا فرصتی برای دیدن و دیده شدن آشنایی با افراد جدید و لمس یک فرهنگ اجتماعی خاص است. شور و هیجان جوانان تلاش کودکان برای یادگیری مهارت حرفه ای ها و آرامش خانواده ها همگی در کنار هم فضایی پویا و جذاب را می سازند.

اسکی ورزشی برای همه؟
شاید تصور عمومی این باشد که اسکی یک ورزش گران و لوکس است. درست است که خرید تجهیزات کامل اسکی هزینه بالایی دارد اما امکان اجاره تجهیزات با قیمت مناسب در تمام پیست ها وجود دارد. هزینه بلیط ورودی و کلاس آموزشی هم اگرچه کم نیست اما با یک برنامه ریزی و شاید انتخاب پیست های ارزان تر مانند آبعلی یا رفتن در روزهای خلوت تر می توان این هزینه را مدیریت کرد. مهم تر از هزینه اراده و اشتیاق شما برای تجربه کردن این ورزش مفرح است.

پایان یک روز برفی : حس خوب بازگشت

خورشید کم کم پشت کوه ها پنهان می شود و رنگ نارنجی زیبایی به آسمان و برف ها می پاشد. بدن تان از هیجان و فعالیت روز خسته است اما دلتان سرشار از حس خوب رضایت و انرژی مثبت است. خاطره ی سرعت پرواز روی برف زمین خوردن ها و دوباره بلند شدن ها و منظره ی بی نظیر کوهستان تا مدت ها با شما خواهد ماند.

بازگشت از پیست با تمام خستگی اش شیرین است. در مسیر برگشت وقتی دوباره به شلوغی و چراغ های شهر نزدیک می شوید قدر آن چند ساعتی را که در آغوش آرام و سپید کوهستان گذرانده اید بیشتر می دانید. این تجربه ها فقط ورزش نیستند بلکه فرصتی برای فاصله گرفتن از روزمرگی ارتباط دوباره با طبیعت و شارژ کردن باتری روح و جسم هستند.

پس اگر تا به حال لذت اسکی در پیست های تهران را نچشیده اید زمستان امسال را از دست ندهید. یکی از این پیست ها را انتخاب کنید دوستان یا خانواده تان را همراه کنید و یک روز متفاوت و پر از هیجان را برای خودتان رقم بزنید. شاید شما هم مثل من عاشق این سپیدی بی پایان شوید!

پرسش و پاسخ های متداول

۱. من کاملاً مبتدی هستم کدام پیست برای شروع بهتر است؟

برای شروع پیست هایی با شیب ملایم تر و فضای آموزشی مناسب ایده آل هستند. پیست اسکی آبعلی به دلیل شیب کم و فضای خانوادگی گزینه ی بسیار خوبی برای مبتدیان است. پیست اسکی توچال نیز در ایستگاه هفتم پیست دامنه غربی را دارد که برای تمرین مبتدیان مناسب است و دسترسی بسیار آسانی از تهران دارد. پیست دیزین هم با وجود بزرگی پیست های آموزشی و مبتدی خوبی دارد. دربندسر نیز به دلیل امکانات خوب آموزشی گزینه مناسبی است. توصیه می کنم حتماً از کلاس های آموزشی استفاده کنید تا اصول اولیه را درست یاد بگیرید و اعتماد به نفس پیدا کنید.

۲. هزینه یک روز کامل اسکی (شامل بلیط اجاره تجهیزات و یک وعده غذا) حدوداً چقدر می شود؟

هزینه می تواند متغیر باشد اما برای یک برآورد کلی در زمستان ۱۴۰۳-۱۴۰۴ :

  • بلیط ورودی : بین حدود ۲۰۰ هزار تومان (آبعلی) تا بیش از ۹۰۰ هزار تومان (دیزین). توچال و دربندسر هم معمولا بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان هستند. (قیمت ها در روزهای مختلف هفته متفاوت است).
  • اجاره ست کامل تجهیزات (اسکی/برد بوت باتوم) : حدود ۵۰۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان.
  • غذا و نوشیدنی : بسته به انتخاب شما می تواند از ۱۰۰ هزار تومان تا چند صد هزار تومان متغیر باشد.
  • کلاس آموزشی (اختیاری) : ساعتی حدود ۵۰۰ هزار تومان به بالا.

بنابراین یک روز اسکی بدون کلاس آموزشی می تواند حداقل حدود ۸۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان یا بیشتر هزینه داشته باشد. برای کاهش هزینه ها می توانید در روزهای وسط هفته بروید از پیست های ارزان تر استفاده کنید یا تجهیزات را از دوستانتان قرض بگیرید.

۳. بهترین زمان برای اسکی در تهران چه موقع است و آیا در تابستان هم می شود اسکی کرد؟

بهترین زمان برای اسکی با برف طبیعی و کیفیت عالی معمولاً از اواخر دی ماه تا اوایل اسفند ماه است. در این دوره اکثر پیست ها (دیزین شمشک دربندسر توچال آبعلی) باز هستند و حجم و کیفیت برف در بهترین حالت خود قرار دارد.
فصل اسکی معمولاً از آذر ماه شروع می شود (توچال و دربندسر به دلیل ارتفاع یا دستگاه برف ساز ممکن است زودتر باز شوند) و تا اواخر فروردین یا حتی اردیبهشت و خرداد (به خصوص در دیزین و توچال) ادامه پیدا می کند.
اسکی در تابستان؟ بله! پیست اسکی دیزین تنها پیست در ایران است که پیست اسکی روی چمن دارد و در فصل تابستان می توانید این تجربه ی متفاوت را داشته باشید. همچنین در تابستان این مناطق کوهستانی مقاصد عالی برای کوهنوردی پیاده روی دوچرخه سواری کوهستان و لذت بردن از هوای خنک هستند.

دکمه بازگشت به بالا