کتابخانه عمومی؛ محور توسعه اجتماعی
در یک دهه گذشته که کارمند نهادکتابخانه های عمومی بوده ام پی رنگی از این الگوی توسعه را در بسیاری از روستاها و مناطق کم برخودار تا شهرها و کلان شهرها در قالب 6 کارویژه که در ادامه آمده دیده ام.
1. ارائه دسترسی به اطلاعات: کتابخانه های عمومی منابع متنوعی از جمله کتاب ها مقالات و پایگاه های داده را در اختیار عموم قرار می دهند. این دسترسی به اطلاعات به افراد کمک می کند تا دانش خود را افزایش دهند و تصمیم های بهتری بگیرند.
2. توسعه سواد: این کتابخانه ها نقش مهمی در ارتقاء سواد عمومی دارند. با برگزاری دوره های آموزشی و کارگاه های مختلف افراد را به یادگیری و توسعه مهارت های خود تشویق می کنند.
3. فضای اجتماعی: کتابخانه های عمومی فضایی برای تبادل نظر و گفت وگو بین افراد مختلف فراهم می کنند. این تعاملات اجتماعی به تقویت روابط اجتماعی و فهم متقابل کمک می کند.
4. عمومی سازی هنر و علم: با برگزاری رویدادهای فرهنگی نمایشگاه ها و برنامه های هنری و علمی کتابخانه های عمومی به ترویج علم و هنر در جامعه کمک می کنند.
5. حمایت از کارآفرینی: کتابخانه ها می توانند با ارائه منابع و مشاوره های لازم به کارآفرینان و کسب وکارهای کوچک در جامعه کمک کنند. 6. توسعه یادگیری مادام العمر: کتابخانه های عمومی به افراد این امکان را می دهند که در هر سنی و در هر مرحله ای از زندگی خود به یادگیری ادامه دهند و مهارت های جدیدی بیاموزند. در مجموع کتابخانه های عمومی به عنوان محور توسعه با فراهم کردن دسترسی به اطلاعات ارتقاء سواد و تقویت روابط اجتماعی نقش اساسی در بهبود کیفیت زندگی فردی و پیشرفت جوامع ایفا می کنند.
در جمهوری اسلامی ایران کتابخانه های عمومی در قامت یک نهاد عمومی غیردولتی ایفای نقش می کند همین موضوع برخی ظرفیت های قانونی مانند هیئت امنایی بودن که می تواند به مدیریت بهتر کتابخانه های عمومی به دور از گیرودار بروکراسی منتهی شود و حل بسیاری از مسائل مانند اصلاح ساختار آیین نامه ها و مقررات داخلی آن را سرعت بخشد. ظرفیت دیگر کتابخانه های عمومی ایران نیروی انسانی به نسبت جوان آن به دلیل تازه تاسیس بودن نهاد است.
این دو ظرفیت را باید در کنار پهنه جغرافیای خدمت کتابخانه های عمومی دید به طوری که کتابخانه های عمومی به صورت شبکه ای در تمامی شهرستان ها اکثر شهرها و روستاهای بزرگ سراسر کشور شعبه یا واحد خدمت دارد. بی دلیل نیست در دوره پیشین وزارت برادر دانشمندم جناب آقای دکتر صالحی استعاره پایگاه اجتماعی را به درستی برای این شبکه فرهنگی بی مانند اطلاق می کرد.
با وجود همه این ظرفیت ها و فرصت ها چالش های بزرگی پیش روی کتابخانه های عمومی است که در صورت عدم مدیریت صحیح بیم آن می رود به بحران تبدیل شوند. دو دهه بعد از تصویب قانون تاسیس کتابخانه های عمومی اینک تداوم حیات و بهره وری مناسب این شبکه فرهنگی نیازمند حل چند چالش کلان است. در ادمه به طور نمونه به سه چالش اشاره می کنم. 1. دسترسی به خدمات کتابخانه های عمومی در تنگناست از یک سو امکان توسعه فیزیکی کتابخانه های عمومی به دلیل هزینه های کلان آن و شرایط اقتصادی کشور به کندی پیش می رود و از سوی دیگر خدمات کتابخانه های عمومی بیشتر محصور در ساختمان آن هاست به همین دلیل بیش از نیمی از مردم ایران طبق استانداردهای بین المللی به خدمات کتابخانه های عمومی دسترسی ندارند. سیاست لازم در این خصوص تکمیل پروژه های موجود با استفاده از تمامی ظرفیت هاست.
بدین منظور به طور ویژه باید نهضت افتتاح کتابخانه های مرکزی دوباره با شتاب بیشتری پی گرفته شود همانگونه که در اواخر دهه ۹۰ کتابخانه های مرکزی به عنوان هاب خدمات در استان های خراسان رضوی و یزد تاسیس شد و در چند استان دیگر تا مرحله افتتاح پیش رفت و انقلابی در توسعه خدمات و سرانه فضای کتابخانه های عمومی این استان ها ایجاد کرد. راهبرد دیگر برای حال این چالش توسعه خدمات کتابخانه های عمومی از طریق فضای مجازی و خدمات برون کتابخانه ای است در روزگار فعلی دسترسی به خدمات کتابخانه های عمومی لزوماً برابر با دسترسی به خود کتابخانه عمومی نیست کتابخانه های عمومی می توانند از طریق فناوری های نوین و فضای مجازی به افراد خارج از محدوده خدمت خود نیز خدمات ارائه نمایند که لازمه آن توسعه زیرساخت های فناورانه و سیاستی است. 2. چالش دیگر در حوزه منابع انسانی نهاد است. آخرین آزمون جذب نیروی پیمانی نهاد در سال ۱۳۹۴ برگزار شده و به همین دلیل نیروهای جدید به صورت ساعتی جذب شده اند که بعد از گذشت قریب به ۶ سال برخی از آنها همچنان به صورت ساعتی در کتابخانه های عمومی مشغول به فعالیت هستند.
چالش بعدی عقب ماندگی کتابخانه های عمومی از توسعه فناوری های نوین و تحول دیجیتال است. ساده ترین نمونه این چالش نداشتن اپلیکیشن کتابخانه های عمومی است با اینکه سه دهه از ورود سیستم های نرم افزاری به کتابخانه های عمومی می گذرد متاسفانه همچنان جای اپلیکیشن یا برنامه کاربردی در کتابخانه عمومی خالی است. مهم تر از اپلکیشن کتابخانه عمومی دیجیتال است که آن نیز غایب بزرگ کتابخانه عمومی ایرانی است. لذا می بایست در کمترین زمان ممکن با همکاری شرکت های دانش بنیان و حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری به ویژه ستاد توسعه فناوری های فرهنگی و نرم در این خصوص قدم برداشت.
حال که دوره جدید هیئت امنا آغاز به کار کرده و مدیری جوان و متخصص عهده دار این نهاد شده است به حول قوه الهی ذیل رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و در چارچوب دولت وفاق ملی می توان با ابتنا بر شایسته سالاری خرد جمعی کارکارشناسی و پژوهش و تشکیل شورای راهبردی نهاد به رفع چالش ها و خلق فرصت پرداخت و از این شبکه بی بدیل فرهنگی به عنوان یکی از دست آوردهای انقلاب اسلامی در راستای توسعه اجتماعی بهره گرفت و به الگویی در این زمینه دست یافت.
علی اکبر سبزیان؛ مدیرکل نهاد کتابخانه های عمومی استان لرستان