خیز اروپا برای تصاحب فضا
غزال زیاری: اتحادیه اروپا قراردادی را برای مجموعه ۲۹۰ ماهواره ارتباطی IRIS² خود که در مدار متوسط و پایین زمین فعالیت خواهند کرد به امضا رسانده که به عنوان رقیب Starlink وارد عمل خواهند شد و بدین ترتیب اتصالی ایمن را برای کاربران دولتی شرکت های خصوصی و شهروندان اروپایی فراهم کرده و در عین حال اینترنت پرسرعت را به مناطق مرده خواهند رساند.
طبق گزارش فایننشال تایمز این قرارداد دولتی- خصوصی ارزشی حدود ۱۱ میلیارد دلار دارد و انتظار می رود که تا سال ۲۰۳۰ میلادی به صورت آنلاین عرضه شود.
به گفته آژانس فضایی اروپا (ESA) ماهواره های متصل به هم که در مدارهای مختلف قرار می گیرند این امکان را برای منظومه ماهواره ای فراهم می کنند تا به طور ایمن و سریع باهم ارتباط برقرار کرده و بدون نیاز به هزاران ماهواره دائماً متصل بمانند.
مقایسه تعدادی با استارلینک
در یک مقایسه ضمنی لازم به ذکر است که شرکت اسپیس ایکس از سال ۲۰۱۸ تا امروز حدود ۷۰۰۰ ماهواره را به مدارهای پایین زمین در فضا پرتاب کرده تا از پوشش جهانی Starlink و تأخیر کم ارتباطاتش اطمینان حاصل کند.
اما منظومه ماهواره ای IRIS² تنها از ۲۶۴ ماهواره در مدار پایین زمین و ۱۸ ماهواره در مدار متوسط زمین بهره خواهد برد.
SpaceRISE کنسرسیومی به رهبری اپراتورهای شبکه ماهواره ای اروپایی از جمله SES Eutelsat و Hispasat است که با حمایت پیمانکاران فرعی اروپایی satcom مثل ایرباس و دویچه تلکام یک قرارداد امتیازی ۱۲ ساله را برای توسعه استقرار و بهره برداری از منظومه ماهواره ای IRIS² دریافت کرده است.
IRIS² مخفف عبارت Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite (زیرساخت انعطاف پذیری اتصال و امنیت توسط ماهواره) است.
این منظومه ماهواره ای پیشرفته علاوه بر محافظت از زیرساخت های حیاتی ما دورافتاده ترین مناطق را به هم متصل می کند و استقلال استراتژیک اروپا را افزایش می دهد.
هنا ویرکونن معاون اجرایی در حوزه حاکمیت فناوری امنیت و دموکراسی در این رابطه گفت: «با مشارکت با کنسرسیوم SpaceRISE ما قدرت همکاری عمومی و خصوصی را برای هدایت نوآوری و ارائه مزایایی ملموس به همه اروپایی ها نشان می دهیم.»
در ماه سپتامبر نیز جسیکا روزن وورسل رئیس FCC دراین باره یادآوری کرده بود که قصد دارد شاهد رقابت بیشتری با استارلینک ایلان ماسک باشد. او در این ارتباط گفت: «اقتصاد ما از انحصار سود نمی برد؛ هر بازار ارتباطاتی که شاهد رقابت باشد قوی تر است؛ چراکه شاهد قیمت های پایین تر و نوآوری بیشتر خواهیم بود؛ صادقانه بگویم فضا نیز نباید از این قاعده مستثنی باشد.»
منبع: theverge
۲۲۷۲۲۷