هشدارهای سرطان دهانه رحم

یکی از عوارض مهم در افرادی که به انواع پرخطر HPV دچار هستند، ابتلا به سرطان دهانه رحم است.در این مقاله بای بای سرطان قصد داریم علائم سرطان دهانه رحم، راه­های تشخیصی و درمان سرطان دهانه رحم و از همه مهم ­تر، چگونگی پیشگیری از بروز آن را بررسی کنیم.این مقاله برای بانوانی که به حفظ سلامتی خود اهمیت می­ دهند می باشد. حتما تا به امروز، نام زگیل تناسلی یا HPV را شنیده اید. یکی از عوارض مهم در افرادی که به انواع پرخطر HPV دچار هستند، ابتلا به سرطان دهانه رحم است.طبق آمار، صد در صد افرادی که دچار سرطان دهانه رحم هستند، مبتلا به HPV نیز می‌باشند.

در صورتی‌ که علائم سرطان رحم جدی گرفته نشده و برای تشخیص و درمان به‌موقع سرطان اقدام نشود، ممکن است نیاز به برداشتن کامل رحم باشد که این امر، امید به بارداری را از بین می‌برد. با این توضیحات، در صورت بروز و مشاهده هر علامتی که اشاره شد، بهتر است با بهترین دکتر زنان در شیراز مشورت کنید تا شرایط شما سنجیده شده و روش درمانی مناسب برای شما انتخاب شود.

دهانه رحم یا سرویکس بین رحم و واژن قرار دارد. طول آن به طور معمول در افراد غیر باردار، حداقل 3 سانتی متر است.

این سرطان قادر است در هر جای دهانه رحم اتفاق بیوفتد. می توان گفت که تقریبا در همه ­ی افرادی که مبتلا به سرطان دهانه رحم هستند، HPV نیز وجود دارد. سیر این سرطان آهسته است و چکاپ ­های دوره ­ای راه تشخیص سریع را برای فرد هموار می ­کند.

علائم سرطان دهانه رحم

علائم سرطان دهانه رحم را نمی ­توان علائم اختصاصی­ ای دانست، چرا که بسیاری از بیماری­ های زنان علائم مشابه با علائم سرطان دهانه رحم را دارند.

اما می­توان با بررسی علائم، شک به وجود آن داشت که در نهایت با انجام تست­ های آزمایشگاهی مربوطه، می ­توان وجود یا عدم وجود سرطان را قطعیت داد.

این علائم شامل موار زیر هستند:

  1. خونریزی غیر­معمول واژینال که می­ تواند قبل، حین و بعد از نزدیکی رخ دهد، می ­تواند بین قاعدگی ­ها اتفاق بیوفتد و یا می ­تواند باعث ایجاد خونریزی­ های شدید در دوران قاعدگی شود.
  2. تغییر در ترشحات واژن که بیشتر رنگ ترشحات و علائم همراه آن­ها مثل سوزش و خارش مطرح است.
  3. درد در هنگام نزدیکی
  4. درد در پایین کمر، بین استخوان­ های لگن و پایین شکم

با اینکه عوامل دیگری همچون فیبروئید (Fibroids) و اندومتریوز (Endometriosis) نیز می­ توانند باعث ایجاد این علائم شوند، اما مهم است که حتما توسط متخصص بررسی و تفکیک بیماری صورت بگیرد تا در صورت جدی بودن‌ شرایط احتمال موفقیت ­آمیز بودن‌ درمان بیشتر شود.

تست سرطان دهانه رحم چگونه است؟

در تست­ های اولیه، پزشک ابتدا واژن را معاینه می­ کند. سپس با وارد کردن دو انگشت به داخل واژن و وارد کردن فشار همزمان به شکم، انقباضات دهانه رحم را مورد بررسی قرار می­ د­هد.

پزشک جهت بررسی بیشتر، وسیله ­ای لوله­ ای شکل به نام‌ اسپکولوم (speculum) را وارد واژن می­ کند تا بتواند دهانه رحم را ببیند و در صورت نیاز، از آن نمونه­ برداری می کند.

راه‌های تشخیص و درمان سرطان رحم

هرگونه نشانه مشکوکی باید به‌عنوان علائم سرطان رحم جدی گرفته شود و توسط پزشک متخصص بررسی شود. تشخیص و درمان سریع، برای افزایش طول عمر بیماران سرطان رحم بسیار مهم است؛ بنابراین، اگر این علائم را تجربه می‌کنید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا ارزیابی و بررسی لازم را انجام دهد.

درمان سرطان رحم معمولا بسته به مرحله و میزان پیشرفت سرطان، سن، وضعیت عمومی بیمار و ترجیحات پزشک، ممکن است شامل یک یا ترکیبی از روش‌های زیر باشد.

جراحی

در صورت بروز علائم سرطان رحم و تشخیص پزشک، ممکن است از جراحی برای برداشتن توده سرطانی استفاده شود. 3 روش جراحی متداول برای درمان  سرطان پیشرفته دهانه رحم شامل موارد زیر می‌شود:

  • هیسترکتومی: برداشتن رحم
  • سالپینگکتومی: برداشتن رحم و بافت‌های اطراف
  • لنفادنکتومی: برداشتن لنفوم، توده‌های لنفاوی

پرتودرمانی

در این روش، پرتوهای با انرژی بالا مانند پرتوهای X-ری از منطقه مبتلا به سرطان رحم عبور می‌کنند تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرند یا کنترل کنند. این روش معمولا بعد از جراحی، استفاده می‌شود تا جامانده سلول‌های سرطانی را از بین ببرد و گاهی به‌تنهایی در مراحل پیشرفته سرطان رحم هم استفاده می‌شود.

شیمی‌درمانی

بعد از بررسی علائم سرطان رحم، پزشک ممکن است شیمی‌درمانی را توصیه کند. در این روش، داروهای شیمی‌درمانی به‌صورت خوراکی یا تزریقی به بدن وارد می‌شوند تا سلول‌های سرطانی را از بین ببرند یا کنترل کنند.

هورمون درمانی

در برخی موارد، توده‌های خوش‌خیم سرطان رحم به هورمون اندام تناسلی زنان حساس هستند و از بین می‌روند. در این روش، داروهای هورمونی مانند استروژن یا پروژسترون برای کنترل رشد سرطان استفاده می‌شوند. از این روش برای درمان سرطان دهانه رحم هم استفاده می‌شود.

تشخیص نوع سرطان برای یافتن بهترین روش درمانی و انجام اقدامات لازم، برای پزشک امری ضروری است.
تشخیص سرطان رحم

به محض اینکه با نشانه‌ها و علائم مشکوک به پزشک زنان مراجعه می‌شود، پزشک، معاینات مختلفی را انجام می‌دهد تا دلیل مشکل و وجود سرطان احتمالی را بررسی کند.

معاینه واژینال: پزشک ابتدا با معاینه واژینال، دهانه رحم را بررسی می‌کند تا احتمال بیماری‌های دیگر واژینال را نیز بررسی کند.

معاینه رحم: در این روش، پزشک با ماده‌ای لغزنده دستش را به داخل واژن برده و دهانه رحم را از نظر اندازه بررسی می‌کند.

تست پاپ اسمیر: این تست یکی از مهمترین روش‌های تشخیص سرطان رحم است و توصیه می‌شود که زنان سالانه این تست را انجام دهند. در این روش، پزشک، با وسیله‌ای به‌نام اسپکولوم، هرگونه تغییر را در دهانه رحم بررسی می‌کند. سپس با برداشتن قسمتی از بافت رحم، آن را برای آزمایش ارجاع خواهد داد.

سونوگرافی ترانس واژینال (TVU): در این روش، یک اسکنر کوچک میله‌ای به داخل واژن فرستاده می‌شوود تا تصویری واضح از داخل رحم برای پزشک نشان دهد.

معاینه با روش هیستروسکوپی: در این روش، یک دوربین با ابزاری باریک از طریق واژن وارد رحم کرده و داخل رحم و اندومتریوم را بررسی می‌کند.

جراحی تشخیصی: اگر میزان بافتی که در پاپ اسمیر برداشته شده است برای تشخیص بیماری کافی نباشد، پزشک یک جراحی کوچک برای نمونه برداری انجام خواهد داد.

دکمه بازگشت به بالا