طالبان در چند متری گنجینه تاریخی
طالبان ساخت یک مجتمع توریستی را در چند متری صخره ای که تصاویر بودای بامیان را در خود جای داده است، آغاز کرده اند.
به گزارش دانا نیوز، به نقل از گاردین، طالبان ساخت یک مجتمع توریستی را در چند متری مجسمه بودای بامیان آغاز کرده اند که باستان شناسان و کارشناسان هشدار می دهند که می تواند آسیب های دائمی را به محوطه ذکر شده وارد کند. واردات میراث جهانی
هدف از این پروژه این است که این برای بازسازی بازار تاریخی است که در جنگ داخلی دهه 1990 ویران شد. بر اساس طرح طالبان، این منطقه به یک مرکز گردشگری با رستوران، مهمانسرا، پارکینگ، سرویس بهداشتی عمومی و فروشگاه های صنایع دستی و مواد غذایی تبدیل می شود.
این بازار مخروبه است، اما خود یک مکان تاریخی است که احتمالاً بر روی خرابه های قدیمی قرار دارد، از سوی دیگر، در نزدیکی صخره شکننده غارهای صومعه بودایی، که گفته می شود یکی از بزرگترین گنجینه های افغانستان است. .
یک دیپلمات افغان متخصص در مسائل میراث فرهنگی به شرط ناشناس ماندن به گاردین گفت: این بازار قدیمی در منطقه حائل باستان شناسی سایت میراث جهانی قرار دارد و یونسکو مایل به استفاده مجدد از این مکان نبود. از سوی دیگر، این ساختمان ها در مرکز یک منطقه باستان شناسی قرار دارند و مرمت آنها جالب است زیرا خود ساختمان ها به نوعی بخشی از میراث اواخر قرن 19 و 20 هستند.
در سال در سال 2001، طالبان دو بنای تاریخی عظیم را که بیش از هزار سال بر فراز دره ایستاده بودند، ویران کردند، اما مکانهای داخل آن و نقاشیهای غار و دیگر آثار، این مکان را از اهمیت بینالمللی تبدیل کرده است. مجسمههای بودا در بامیان قبل از تخریب توسط طالبان، بزرگترین مجسمههای بودا و بلندترین مجسمههای سنگی در جهان به حساب میآمدند.
تصویری از مجسمه بودای بزرگ قبل و بعد از تخریب آن توسط طالبان در سال 2001
مسیر سرک اصلی بامیان سال ها پیش تغییر مسیر داده شد تا صدا و دود ناشی از راهبندان کاهش یابد. طرح جدید ترافیک سنگین و ترافیک وسایل نقلیه را که قبلاً به منطقه شکننده ای که برای حفاظت از محیط زیست تعیین شده بود، بازگردانده است.
مولی سیفر رحمان محمد – مدیرکل اطلاعات و فرهنگ این منطقه – در این باره گفت: کاروانسرا باید به عنوان مهمانسرا، محل اقامت مردم (گردشگران) و فضای نمایشگاهی برای صنایع دستی محلی، سرویس بهداشتی عمومی و پارکینگ استفاده شود. صنایع دستی است که فقط می تواند محصولات، خواربار، خیاطی و گلدوزی، رستوران های سنتی و چای بفروشد.»
او این سخنان را در مراسم افتتاحیه که در آن مقامات ارشد طالبان به شمول عبدالله سرحدی والی بامیان صحبت کردند، نوار را بریدند و سنگ بنای نمادین قرمز رنگ را در چاله حفر شده قرار دادند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: بیش از 20 کنترل دقیق ساختمانی برای رعایت حساسیت محل اجرا شده است که شامل محدود کردن ساختمانها به یک طبقه، محدودیت استفاده از زهکشی بتن و آسفالت و کنترل نوع سنگ و گچ میشود.
این مقام طالبان گفت که این پروژه مورد تایید یونسکو قرار گرفته و دولت مرکزی با یونسکو مذاکره کرده و دستورالعمل هایی را برای ما ارسال کرده است که چگونه این کار را انجام دهیم. در همین حال، یونسکو که ناظر بر ساحات میراث جهانی است، ده ها سال است که در بامیان فعالیت می کند و اعلام کرده است که در مورد این پروژه هیچ مشورتی صورت نگرفته و با بازسازی بازار موافقت نکرده و هشدار داده است که این ساخت و ساز ممکن است روی کار حفاظتی تأثیر بگذارد.
در بیانیه یونسکو آمده است: «یونسکو نه درخواست و نه همکاری با این پروژه که در قلب منطقه باستانشناسی قرار دارد و میتواند برای حفاظت صحیح از میراث جهانی مشکلساز باشد، نداشته است».
کارشناسان میراث منطقه بامیان نیز از تاثیر مخرب این پروژه اعزاز نگران هستند. یک مقام که نخواست نامش فاش شود، با انتقاد از طالبان گفت: “این یک منطقه بسیار محدود است، هیچ کس اجازه ندارد در اینجا هیچ ساخت و ساز انجام دهد، اما طالبان تصمیم به بازسازی گرفته است.” من قبلا اینجا کار می کردم و قدر منطقه را می دانم.
عبدالله سرحدی، والی شهر تاریخی بامیان گفت: «تصمیم گرفته شد که پس از مراجعه صاحبان مغازه ها، بازسازی آغاز شود. زیرا مغازه داران می گفتند زمانی که زمین آنها به عنوان میراث تعیین شد و بازسازی ممنوع شد، عملا مورد سرقت قرار گرفتند. ما نباید اجازه دهیم که زمین مردم در اینجا دزدیده شود. مردم نمی توانستند دارایی کنند [حقوق] خودتان را پیدا کنید، وقت آن است که آن را پس بگیرید.
انتهای پیام