آتشنشانها با چه مشکلات روانشناختی دست به گریبانند؟
محققان مشکلات روانی آتش نشانان از جمله اضطراب مزمن، بی خوابی، حوادث آسیب زا و مشکل در برقراری ارتباط با اعضای خانواده را بررسی کرده اند.
به گزارش دانا نیوز یکی از نمونه های عملیات ویژه حفاظت در برابر آتش است. آتش نشانان به دلیل ماهیت کار خود در معرض محیط های خطرناک، شرایط اضطراری و ساعات کاری نامنظم قرار می گیرند و سلامت جسمی و روانی خود را با چالش های زیادی مواجه می کنند.
آتش نشانان در هر زمان و مکان در معرض خطر هستند و باید همیشه هوشیار باشند که هم می تواند منجر به ناتوانی و هم مشکلات روانی شود.
با در نظر گرفتن این موضوع، روانشناسان مطالعه ای را برای بررسی پیامدهای روانی آتش نشانان انجام داده اند.
در این مطالعه کمی، پژوهشگران با 16 آتش نشان در یک ایستگاه آتش نشانی در کرمان در مورد تأثیر روانی آنها بر محیط کار مصاحبه کردند.
تجزیه و تحلیل مصاحبه با آتش نشانان نشان می دهد که پیامدهای روانی این فعالیت به چهار دسته اصلی استرس مزمن، مشکلات خواب، احساسات منفی در حوادث آسیب زا و دشواری برقراری روابط خوب با اعضای خانواده تقسیم می شود.
همه آتش نشانان در این مطالعه کار خود را “بسیار استرس زا” توصیف کردند و گفتند که تحت فشار دائمی هستند.
به گفته شرکتکنندگان، عوامل متعددی در ایجاد استرس در فرآیند اطفای حریق نقش دارند که یکی از مهمترین نگرانیها، صدای «آژیر حریق» است. او گفت که بدون توجه به علت اعلام حریق، استرس زا خواهد بود.
یکی دیگر از مشکلاتی که در این مطالعه به آن اشاره شد، اختلالات خواب است. همه آتش نشانان شرکت کننده در این مطالعه گزارش کردند که پس از کار دچار مشکلات خواب متعددی شده اند. یکی از این مشکلات کم خوابی است که عمدتاً به دلیل شیفت کاری در این فعالیت است.
آتش نشانان همچنین پیامدهای روحی و روانی این عملیات را احساسات منفی عنوان کردند. تقریباً همه شرکت کنندگان در این مطالعه حوادث آسیب زا و ناخوشایندی مانند حوادث را تجربه کردند که می تواند تأثیر منفی بر آنها بگذارد، زیرا اطفای حریق فقط به آتش نشانی محدود نمی شود.
آثار تصادفات، مرگ و میر و … برای این افراد به قدری ویران کننده است که بعد از گذشت سال ها هنوز هم به یاد می آورند و غمگین می شوند.
یکی دیگر از تأثیرات روانشناختی مورد اشاره آتش نشانان در این تحقیق، دشواری برقراری روابط خوب با اعضای خانواده است که عمدتاً به دلیل محیط کار آنها است.
مواجهه با انواع موقعیت های ناخوشایند در محل کار می تواند از نظر عاطفی و عاطفی ناتوان کننده باشد و می تواند روابط با اعضای خانواده را در خانه تیره کند.
نتایج این مطالعه نشان داد استرس مداوم (به دلیل صدای آژیرهای آتش نشانی و حوادث، تلاش برای رسیدن به موقع به محل برگزاری، نگرانی از نرسیدن به موقع و آدرس، اورژانس های پیچیده و غیرقابل پیش بینی) اختلالات خواب (اختلال خواب، بی خوابی). مشکلات خواب، بیداری شوک، صحبت کردن در خواب)، احساسات منفی ناشی از حوادث آسیب زا و مشکل در برقراری ارتباط با اعضای خانواده از عوامل روانی مهم هستند. آتش نشان ها به دلیل ماهیت کارشان آزمایش می کنند.
به گفته محققان، به دلیل نقش مهم آتش نشانان در ارائه خدمات اضطراری، پیامدهای روانی این کار می تواند بر سلامت و عملکرد آتش نشانان تأثیر منفی بگذارد.
این محققان بر این باورند که برای کنترل و کاهش استرس مزمن و بهبود کیفیت خواب آتش نشانان و ارائه آموزش های مناسب در زمینه کنترل و کاهش هیجانات منفی و مشکلات خانوادگی باید اقدامات و برنامه ریزی های مناسبی انجام شود.
فهیمه زراعت پروفه، محبوبه شمسی نژاد و عباس رحمتی: روانشناسان بالینی دانشگاه شهید بهاد کرمان به هم پیوستند.
یافتههای این مطالعه اواخر سال جاری بهعنوان یک مقاله علمی «تأثیرات روانشناختی آتش نشانان: مطالعه کیفی» در مجله طب کار منتشر شد.
انتهای پیام/